Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijem žitarica
  • 01.08.2015. 11:05

Čakovečki mlinovi otkupljuju pšenicu i raž!

Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec od 6. srpnja otkupljuju pšenicu roda 2015. godine standardne kvalitete.

Foto: mnovine.com
  • 1.396
  • 144
  • 0

Ovih dana diljem zemlje, pa tako i u Međimurju, padaju klasovi ovogodišnjeg uroda žitarica, prije svega ječma i pšenice. Standardno, sve oči poljoprivrednika uprte su u najvećeg otkupljivača u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, Čakovečke mlinove, koji trenutno nude kunu i 15 lipa za kilogram pšenice.

Naravno, standardne kvalitete, vlaga 13,5%. hektolitarska masa 76 kg/hl te primjese 5,0%. U tu cijenu uračunati su i troškovi prijevoza no na sve primljene količine obračunavat će se 1% kala.

Otkupljuju pšenicu za 1,15 kn/kg

Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec od 6. srpnja otkupljuju pšenicu roda 2015. godine standardne kvalitete (vlaga 13,5%, hektolitarska masa 76 kg/hl, primjese 5,0%), po cijeni od 1,15 kn/kg uz odbitak 1% ulaznog kala. U ovome je uračunat i prijevoz do silosa Čakovec, kažu iz mlinova.

Poljoprivredna gospodarstva na prijemnom mjestu dobivaju dokumente temeljem kojih nakon proteka dva radna dana od dana predaje pšenice primaju novac za prodanu pšenicu na svoj žiro račun u banci. "Pšenica koja se prima na polog za prodaju mora biti zdrava, nezaražena biljnim bolestima ili štetnicima, podobna za uporabu u mlinskoj industriji za proizvodnju ljudske hrane. Ne prima se pšenica s vlagom iznad 21%, niti s primjesama iznad 8%", kažu iz mlinova.

Takvi uvjeti otkupa su važeći za sva poljoprivredna gospodarstva (trgovačka društva, obrte i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, te seljačka gospodarstva ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva).

Predaja raži i pšenice do 31. kolovoza

Predaja pšenice i raži primat će se najkasnije do 31. kolovoza 2015. godine, a nakon tog roka neće postojati mogućnost predaje pšenice na polog za prodaju, za zamjenu ili direktne zamjene. Čakovečki mlinovi obavještavaju poljoprivredne proizvođače da će se prijem raži vršiti kontinuirano tijekom žetve od 7 do 14 sati, uz posebnu napomenu da ista treba biti suha - vlažna raž iznad 13,5 % vlage se neće primati. Tritikalu (pšenoraž) Čakovečki mlinovi neće primati.

"Poljoprivredni proizvođači koji imaju status poreznog obveznika po PDV-u, obvezni su sa sobom ponijeti potvrdu Porezne uprave kojom je taj status utvrđen. Osim toga, molimo poljoprivredne proizvođače da prilikom prodaje pšenice obavezno dostave broj svog žiro računa u IBAN formatu", poručuju iz mlinova. U mlinu će se za vrijeme žetve moći besplatno dobiti vlažna pljeva za nastelj stoke. Svi zainteresirani se mogu javiti Vilenki Vojvoda radi dogovora.

Foto: mnovine.com


Povezana biljna vrsta

Pšenoraž

Pšenoraž

Sinonim: Tritikum, tritikale | Engleski naziv: Triticale | Latinski naziv: x. Triticosecale, Triticale

Pšenoraž (tritikale) je sitnozrna žitarica, križanac pšenice (Triticum) i raži (Secale). Stvoreni su brojni kultivari koji imaju bolji aminokiselinski sastav od raži, a po... Više [+]

Tagovi

Čakovečki mlinovi Otkup pšenice Žiro račun Mlinska industrija Otkup pšenice Biljne bolesti Tritikale Međimurje Vlaga Kvaliteta PDV Porezni obveznik Vilenka Vojvoda Predaja žitarica Polog za prodaju OPG Trgovačko društvo


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]