Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 17.11.2016. 18:00

Bugarska pšenica ima prednost na EU tržištu?

Ovosezonski izvoz bugarske pšenice procijenjen je na 3,9 milijuna Mt, od kojih je ta zemlja već isporučila 2,1 milijun Mt krušnog zrna, uglavnom u EU.

Foto: pixabay.com, Evet
  • 2.289
  • 250
  • 0

Prema riječima predsjednika Bugarske asocijacije trgovaca žitaricama i hranom za životinje (BAGFT) Martina Ruseva, izvoz pšenice, u sezoni 2016/17, procijenjen je na 3,9 milijuna Mt, od kojih je Bugarska, u periodu od lipnja do listopada, već isporučila 2,1 milijun Mt krušnog zrna. Najveći dio te količine isporučen je Europskoj uniji (1,8 milijuna Mt).

Kada je riječ o cijeni, Rusev smatra da bugarska konzumna pšenica ima značajnu prednost na tržištu Europske unije u odnosu na pšenicu iz Ukrajine i Rusije (čija je cijena 10-15 eura po toni) zbog odsustva uvoznih taksi na bugarske proizvode i članstva u EU, prenosi UkrAgroConsult.

Veliki rast izvoza bugarske pšenice u Vijetnam

Poboljšanje kvalitete pšenice uroda 2016, omogućuje povećanje izvoza pšenice na nova tržišta. Posebno je porastao izvoz pšenice u Vijetnam na 360 tisuća Mt u usporedbi sa prošlosezonskim zalihama pšenice na tom tržištu koje su iznosile samo 90 tisuća Mt.

Prema riječima Martina Ruseva, ukrajinska pšenica ne zadovoljava kvalitetom zahtjeve Vijetnama jer je ta zemlja pooštrila uvjete kvalitete za pšenicu iz uvoza. Otvaranje novih tržišta i dalje ostaje glavni problem za bugarski izvoz pšenice, dok je preostali izvozni potencijal i dalje mlinska pšenica.

Kukuruz obran sa 88% površina - prinos 5,32 Mt/ha

Prema podacima bugarskog Ministarstva poljoprivrede, do 20. listopada kukuruz je obran sa površine 371 Tha, što je 88% posijanih površina (423 Tha), izvještava UkrAgroConsult. Ukupno je požeto 1,97 milijuna Mt sa prosječnim prinosom od 5,32 Mt/ha.

Kako piše u izvještaju UkrAgroConsult, žetva je obavljena za 16,1% brže nego lane. Na dan izvještaja, prosječna produktivnost kukuruza bila je za 0,2% veća od prošle godine.

Izvor: blackseagrain.net, Foto: pixabay.com, Evet


Tagovi

EU tržište Bugarska


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.