Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 23.02.2017. 15:00

Britanska pšenica jedna od najskupljih u svijetu

U svijetu rekordne zalihe žitarica, a u Velikoj Britaniji rekordi cijena!

Foto: bigstockphoto.com, Allexxandar
  • 1.816
  • 226
  • 0

Budućnosnice žitarica izjednačile su se prošlog tjedna nakon što je američko Ministarstvo poljoprivrede smanjilo svoje prognoze zaliha pšenice i kukuruza.

No, kako se očekuju novi rekordi globalnih zaliha žitarica, cijene engleskih i francuskih budućnosnica nisu zabilježile velike dobitke.

Rekordne zalihe žitarica unatoč smanjenju

Američko Ministarstvo poljoprivrede smanjilo je prognozu za američke zalihe pšenice na kraju sezone 2016/17 zbog snažnog izvoznog tempa. Američke zalihe kukuruza smanjile su se zbog rasta potražnje za etanolom.

Prognoze zaliha su smanjenje i za pšenicu iz Rusije, Ukrajine i Kazahstana što također doprinosi smanjenju globanih zaliha, no tu je i veća potražnja za kukuruzom u stočnoj hrani u Kini.

Ipak, globalne zalihe još uvijek će vjerojatno ostvariti rekordnu razinu.

Rekord za brazilski kukuruz

Prognoza brazilskog uroda kukuruza povećana je za 3Mt na 87.4Mt zbog povoljnih uzgojnih prilika (66.5Mt, '15/16). Urod glavnog izvoznika dosegnut će rekord pa će i to utjecati na svjetske zalihe. Žetva drugog dijela usveja počinje oko lipnja.

Visoke cijene engleske pšenice

U Velikoj Britaniji potvrđena je snažna domaća potražnja za pšenicom u prvoj polovini 2016/17. Mlinska industrija koristila je 10% više pšenice nego prošlih seona, dok su proizvođači stočne hrane u toj zemlji koristili 5% više. Ova potražnja, zajedno sa snažnom izvoznom kampanjom utjecala je na cijene koje su naglo porasle i među najvećima su u svijetu.

No, uvoz sustiže što znači da bi daljnji rast cijena mogao biti ograničen.

Uvoz pšenice u Veliku Britaniju najveći u zadnjih 15 mjeseci

U prosincu, Velika Britanija je uvezla najveću mjesečnu količinu pšenice od rujna 2015. Na 174Kt, to je 41% veća količina nego u studenom i 12% više nego u prosincu 2015.

No, dinamika ove sezone značajno se razlikuje od prethodne. Unatoč solidnim zalihama, smanjena proizvodnja i snažna potražnja za pšenicom iz peradarskog i bioetanolskog sektora dovela je do smanjenih zaliha i većih zahtjeva za uvoznim žitaricama za stočnu hranu, kao što su pšenica i kukuruz.

Ova promjena u dinamici doprinijela je tome da britanska pšenica postane jedna od najskupljih u svijetu.

Izvor: HGCA, Foto: bigstockphoto.com, Allexxandar


Izvori

Market report


Tagovi

Svjetsko tržište žitarica Žitarice Cijene HGCA Velika Britanija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]