Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farmnavigator
  • 24.03.2014. 12:30

Biljski ratari upotrebljavat će satelit u radu

Farmnavigator je svjetski trend, a s načinom njegova rada u praksi, upoznati su i slavonsko-baranjski poljoprivrednici okupljeni u Bilju i na poljima Danija Varge.

  • 886
  • 94
  • 0

"Počeci su bili prije 15, 20 godina. Znanost je bila ispred. Danas je to u praksi. GIS je pred nama, a mi to sada zovemo preciznom poljoprivredom", rekao je dr.sc. Mladen Jurišić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku na predavanju o upotrebi navigatora u preciznoj poljoprivredi. Kolega s istog fakulteta, Ivan Plaščak, inače stanovnik Bilja, organizirao je u istom selu prezentaciju sustava.

Prezentacija GIS sustava kod Danija Varge

Jurišić je ukratko dao sasvim jasno objašnjenje, "Uz pomoć navigatora, tretiramo samo ono što treba i koristimo sve ono samo koliko treba". Upravo ovim sistemom navigacije u Austriji su poljoprivrednici smanjili 37 posto upotrebu zaštitnih sredstava. "Čuvamo okoliš, kvalitetnije hranimo biljke i štedimo", rekao je Jurišić okupljenim u Vatrogasnom domu u Bilju.

Domaćin prezentacije “Uporaba GIS tehnologije u poljoprivredi - Precizna poljoprivreda”, bila je općina Bilje, Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Savjetodavna služba Hrvatske - podružnica Osječko-baranjske županije, a nazočni su bili brojni predstavnici poljoprivrednih gospodarstava.

Farmnavigatorom uštede u proizvodnji i do 1.000 € po hektaru

Riječ je o uređaju koji je vrlo jednostavan za korištenje. Sastoji se od navigatora koji se uglavnom instalira na upravljač i antene (jer radi preko satelita) koja se postavi na sredinu krova traktora, a kasnije se taj sustav može nadograđivati. Radi na principu kreiranja profila table, unošenja svih podataka iz prethodno obavljene analize tla.

Farmnavigator u praksi

GPS tehnologija štedi vrijeme i proizvode, smanjuje utjecaj na okoliš te osigurava veću produktivnost. Predstavnici tvrtki Geopoint iz Slovenije i njemačkog Satcon sistema prezentirali su upotrebu farmnavigatora. Do sada se koristio farmnavigator 6, ali nama je prikazana nešto dotjeranija i novija verzija. Ona sedma. Sustav pokazuje na zaslonu trag koji treba slijediti i osigurava jednak tretman u području rada bez preklapanja. Uz AvMap poljoprivredni GPS možete pratiti konture u svom području rada. GPS za poljoprivredu pomaže smanjenju troškova i povećanju učinkovitosti. U satelitski potpomognutoj poljoprivredi, kakvu nudi farmnavigator troškovi gnojiva mogu se smanjiti za 10/12 %.

Farmnavigator na polju

Kako su rekli predavači, radi se i o manjem umoru kod rukovatelja strojem, a i boljim korištenjem vremena jer se može raditi i kada su velike magle, a i noću. Sustav se može koristiti na različitim strojevima i prebacivati s jednog traktora na drugi. Uređaj je jednostava za namještanje. Zaslon je prekriven od ruba do ruba s tvrdim staklom tako da se može lako očistiti od prašine. Otporan je na prašinu i vodu, stoga se može koristiti na traktorima bez kabine. Ima nevjerojatno sjajan sedam inčni ekran koji je i po suncu čitljiv. Pogled možete približiti i udaljiti s dva prsta ili pomoću daljinskog upravljača, koji može biti fiksiran bilo gdje u kabini, kako bi se osigurale precizne naredbe pri vožnji preko neravnih polja.

Nova tehnologija koja omogućuje povećanje dobiti i pridonosi očuvanju okoliša

"Jednostavno postavite pravac - smjer, odnosno liniju vođenja za obradu. Zatim slijedite pravac. Jedinstveni dizajn kursora pokazuje vašu točnu poziciju i smjer. Pobrinite se treba da crna linija navođenja bude uvijek vidljiva kroz krug na vrhu kursora. Taj kursor će vam pomoći razumjeti i pratiti broj obrtaja traktora, kada se radi s velikim širinama. To će pomoći da prije ispravite svoj pravac. Obavlja se kreiranje profila ili uzorka za svaku primjenu i aktivnost npr. za sjetvu, gnojidbu ili prskanje, odredite radnu širinu ili broj sekcija i njihovu pojedinačnu širinu. Odaberite profil a zatim dobivate oznake za ručnu kontrolu mlaznica."

Demonstracija precizne poljoprivrede

Farmnavigator snima i podatke za svaku aktivnost na određenom području za provjeru višestruke sukladnosti, uključujući i količinu aplikacije, vozačke bilješke, ukupno vrijeme, obrađenost područja, korišteni profil i drugo. Farmnavigator ima tri serijska porta na raspolaganju za povezivanje vanjskih uređaja. On jednostavno povezuje prskalicu za automatsku kontrolu sekcija, auto steering uređaje i istovremeno stražnju kameru, istakli su na predavanju i prezentaciji koja je odrađena na oranici Danija Varge u Bilju, koji je i naručio spomenuti uređaj i koji je već korišten na njegovu traktoru i prskalici. Kako je to slikovito izjavio Dani Varga, koji je na ovom području prvi od predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva kupio farmnavigator, kod prihrane senzor očita postotak dušika u listu i tada, ako treba, mlaznica pusti sredstvo.

Sam uređaj stajao ga je 6.000 eura i počet će ga primjenjivati već kod prihrane usjeva, ali i u žetvi, gdje će bilježiti prinos i na temelju iznesenih hranjiva u jesen u sjetvi odrediti potrebnu količinu gnojiva. Tu očekuje značajne uštete budući da obrađuje približno 500 hektara, jer navigator na temelju prikupljenih informacija o tlu precizno određuje treba li gnojiti ili prskati i koliko. Uštede uz primjenu navigatora iznose i do 1.000 eura po hektaru.


Tagovi

Satelit Bilje Dani Varga GIS Farmnavigator Ivan Plašćak Prezentacija Precizna poljoprivreda Analiza tla Satcon Geopoint Troškovi Gnojivo Štednja Produktivnost Okoliš Žetva Prihrana Usjevi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]