Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrijska konoplja
  • 27.10.2015. 13:35

2 eura za kilogram sjemena konoplje!

Kada je o urodu riječ, kaže uzgajivač Planinić otkupna je cijena oko dva eura za kilogram biljke, a dobro je što su investicije početne proizvodnje minimalne jer najviše izdataka odlazi na sjeme.

Foto: Dejan Karba, Murska Sobota
  • 7.773
  • 135
  • 0

Iako se o konoplji tek unazad tri godine počelo sustavnije govoriti, a Ministarstvo zdravlja odnedavno je oboljelima (multipla skleroza, AIDS) omogućilo legalnu upotrebu biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje, općenito je to biljka od koje se radi čak 50 tisuća proizvoda i u Hrvatskoj nije nepoznata.

Posebice, jer je sve više zainteresiranih uzgajivača industrijske konoplje odnosno sative pod kojom je 60-ih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj bilo zasijano čak 10 tisuća hektara. Od tada naovamo razvojem kemijske industrije mijenja se tijek uzgoja, a industrijska konoplja gubi na važnosti.

Na sortnoj listi 50 vrsta sjemena konoplje

Pod konopljom 60-tih godina čak 10.000 hektara!

Situacija se popravlja tek od 2012.godine kada je konopljom zasijano oko stotinu hektara odnosno 2015. kada je na hrvatskim oranicama zaživjelo preko 500 hektara konoplje za sjeme, kojeg je na sortnoj listi za sada 50-ak vrsta. Nikola Planinić, uzgajivač i prerađivač konoplje te suvlasnik i direktor sotinske tvrtke Cannabio iz Vukovarsko-srijemske županije kaže da "uzgoj biljke ponajprije ovisi o njenoj namjeni, jer nisu sve sorte iste počevši od sjetve do žetve. Važna je i svrha proizvodnje, odnosno je li riječ o kozmetičkim proizvodima, prehrani (brašno, ulje) tekstilu, građevini i dr."

Sorta Finola daje tonu prinosa po hektaru

Planinić koristi finsku sortu Finola koja daje tonu po hektaru, a raste do dva metra visine. Početnici trebaju paziti da u proizvodnju ne ulaze sa sortama višim od dva metra jer "kod nas nema kombajna za vršenje takve biljke". U Hrvatskoj je tvrtka Cannabio ovlašteni distributer certificiranog sjemena Finole za Hrvatsku, a riječ je o najbrže dozrijevajućoj sorti s najmekšom stabljikom i vršidbom sa standardnim kombajnima.

Za idealnu sjetvu tlo pripremiti do prosinca

Prvi je korak uzgoja priprema tla za sadnju konoplje koje za idealnu sjetvu mora biti usitnjeno i već pripremljeno do prosinca, kako bi se u travnju (i)li svibnju startalo sa sjetvom. Sjeme Finola sije se do dva centimetra dubine, a ako je dublje, slabiji je prinos. Inače, konoplja ne voli glinasta tla (zadržavaju vlagu ) niti previše kiše, ali odgovaraju joj ona pjeskovita, na kojima je ove godine prinos bio 700 kg po hektaru.

Za sjetvu 30 kg sjemena po hektaru

Za sjetvu je po hektaru potrebno do 30 kg sjemena, a ako se na njemu prištedi povoljniji su uvjeti za rast korova, nemalo ambrozije. O tome treba li biljku sijati sredinom travnja ili početkom lipnja ovisi o vremenu za koje se treba unaprijed raspitati jer je idealna temperatura sadnje 15-tak stupnjeva. Sijati valja nisko, u sunčane dane (i s malo kiše) jer biljka brzo niče. O tome koliko se sjeme puni vodom, ovisit će način, odnosno količina i kvaliteta dobivenog ulja, a za jednu litru potrebno je u prosjeku oko 10 kg sjemena.

Cijena sjemena po kilogramu viša od 15 kuna

Njega se kod čišćenja konoplje gubi i do 30%, a cijena mu po kilogramu iznosi i više od 15 kuna - što ovisi o sorti. Minimalno, početnici trebaju zasijati jedan hektar kako bi (u)vidjeli ponašanje biljke. Za prvotni se uzgoj konoplje uzgajivači trebaju upoznati i sa Pravilnikom o uvjetima za uzgoj konoplje, načinu prijave uzgoja maka te uvjetima za posjedovanje opojnih droga u veterinarstvu, odnosno potrebnim dozvolama koje se dobivaju u Ministarstvu poljoprivrede, koje u Hrvatskoj dozvoljava uzgoj konoplje samo za sjeme. Uvjeti su još i registrirani OPG, zemlja u čistom vlasništvu ili najmu, najmanje 1 hektar, odnosno potvrda o nekažnjavanju za zlouporabu opojnih droga.

Kod sjetve paziti na razdoblje jesenskih kiša

Kada biljka ima već 75% zrelog sjemena, odnosno u slučaju sjetve, treba paziti na razdoblje jesenskih kiša jer se tada sjeme sapere, ne bude dovoljno suho i sklono je kvarenju (plijesni). Brzo i učinkovito sušenje i čišćenje sjemena važno je obaviti u nekoliko dana jer se u drugom slučaju mogu razviti plijesni pa je ulje biljke gorko i neupotrebljivo. Kod sušenja je važno već par sati nakon žetve, odnosno protokom zraka smanjiti vlagu na oko 9% i uz temperaturu do 25 C. Ako se sjeme ne suši u sušari, može se sušiti u sjeni, na čistoj podlozi i na propuhu.

Plodoredna konoplja poboljšava kvalitetu tla - a pogodna je za humus i stelju

Višestruko korisna konoplja je plodoredna biljka koja poboljšava kvalitetu tla (čisti ga od teških metala a veće joj bolesti i štetnici nisu zamijećeni), pogodna je za humus i stelju, kratkog je roka dozrijevanja, a uzgaja se bez korištenja pesticida, herbicida i dr. Omogućuje uzgoj i dvije kulture u sezoni, a zbog biljnih je vlakana, proteina, vitamina E, omega 3 i 6 esencijalnih (nezasićenih) masnih kiselina i drugih nutritivnih vrijednosti dobra hrana za ljude i životinje.

Kada je o urodu riječ, kaže uzgajivač Planinić otkupna je cijena dobra i obično se kreće oko dva eura za kilogram, a dobro je što su investicije početne proizvodnje minimalne jer najviše izdataka odlazi na sjeme. Uzgajivači moraju sačiniti i dobar plan proizvodnje, osigurati prodaju uroda ili ga iskoristiti za vlastiti OPG, (malo)prodaju ili ga ponuditi tuzemnim i inozemnim otkupljivačima.

Foto: Dejan Karba, Murska Sobota


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Tagovi

Industrijska konoplja Sativa Indijska Konoplja Proizvodnja Nikola Planinić Sotin Sjetva Žetva Sjeme Finola Sorte Pravilnik Ministaratvo Poljoprivrede Plodored Sušare Kombajni


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]