Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište duhana
  • 23.03.2016. 18:30

10x veća cijena ilegalnog duhana!

Usporedili smo zaradu na duhanu na legalnom i ilegalnom tržištu. Cijene ilegalne prodaje višestruko veće!

  • 2.167
  • 152
  • 0

Ožujak za proizvođače duhana znači vrijeme proizvodnje rasada, odnosno sjetvu duhana u polistirenske plitice na površini hranjive otopine u plastenicima. Takva se tehnologija proizvodnje naziva hidroponska proizvodnja, odnosno float system proizvodnje duhanskog nasada. Prije sadnje duhana potrebno je pravodobno i kvalitetno pripremiti tlo kako bi proizvodnja bila što uspješnija.

Ono čega se duhanari plaše je rast cijena repromaterijala te loših vremenskih uvjeta zbog kojih bi mogli imati smanjen urod i smanjenu kvalitetu duhana što bi u konačnici značilo i manju otkupnu cijenu. Prošlogodišnja otkupna cijena za kilogram duhana treće klase virginije iznosila je prosječno 8,20 kuna (bez PDV-a) što je daleko niže od proizvodnih troškova. Na tu cijenu tvrtke otkupljivači isplaćuju i otprilike 2,50 kn stimulacije pri ugovaranju proizvodnje.

Nedostatak vlastitih sušara

"Sadim duhan na 16 hektara, troškovi mi iznose preko 30.000 kuna po hektaru, ne računajući radnike koje plaćam dnevno 130 kuna i porez na njih, što me ukupno godišnje košta 80.000 kuna. Bojim se da će ova godina biti sušna a navodnjavam samo jedan hektar. Takav sustav je preskup i uz dodatne sušare koje smo morali kupiti ove godine nećemo moći navodnjavati više od toga", ističe proizvođač duhana sa slatinskog područja.

Preskupi plin, struja, gorivo, radna snaga, renta za zemljište, sredstva za zaštitu, sustav za navodnjavanje, plastenici, uslužno sušenje zbog nedostatka vlastitih kapaciteta samo su neki od troškova koje poljoprivrednici teško podmiruju zbog čega su prisiljeni na ilegalnu prodaju duhana.

Godišnje se preproda oko 1.000 tona duhana

Prema podacima Hrvatske udruge poslodavaca, takva ilegalna prodaja uzima sve više maha te oštećuje državni proračun za oko 100 milijuna eura! Godišnje se preproda oko 1.000 tona duhana. Najveća prodaja ilegalnog duhana je na području Virovitičko-podravske županije koja je i najveći proizvođač duhana u Republici Hrvatskoj.

Ilegalni preprodavači dolaze iz svih krajeva Hrvatske te kupuju duhan u listu za oko 50 kn/kg ili rezani duhan čija je cijena visokih 100 kn/kg gdje se dalje preprodaje i do 300 kn/kg. U proljetnim mjesecima očekuju se još i više cijene zbog niske ponude budući da je berba tek sredinom ljeta. Za usporedbu, kutija cigareta na kiosku s prosječnom cijenom od 22 kune i otprilike toliko grama duhana daje računicu od 1 kn/g, odnosno 1.000 kn/kg, zbog čega se kupcima svakako isplati kupovati na crno.

Potrebne veće kontrole u proizvodnji, obradi i prometu duhana

Prema zadnjim podacima Carinske uprave minimalna trošarina na cigarete iznosi 648,00 kn za 1.000 komada cigareta odnosno 12,96 kn po paketiću za 20 komada cigareta, što odgovara maloprodajnoj cijeni od 22,00 kn po paketiću. Iako nadležna tijela svakodnevno provode mjere sprječavanja preprodaje te kontroliraju vozila stranih ali i domaćih registarskih oznaka, teško ju je zaustaviti.

Zbog toga su potrebne veće kontrole u proizvodnji, obradi i prometu kako bi duhan stigao do otkupljivača. S druge strane proizvođači ističu: "potrebna nam je veća zaštita od države, smanjiti cijene repromaterijala i plina. Za ovakav kvalitetan duhan trebali bi dobiti minimalno 15 kn/kg, ne želimo kupiti mrvice!"


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja rasada Proizvođači duhana Cijena repromaterijala Virginija Uslužno sušenje Ilegalna prodaja Duhan


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]