Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peticija
  • 30.07.2015. 20:38

Zaustavimo bacanje zdrave hrane!

Trenutno u svijetu gladuje svaki deveti čovjek. U isto se vrijeme u tom istom svijetu, uključujući i EU, baca trećina proizvedene zdrave hrane. Kako bi hrana završavala kod onih kojima treba, pokrenuta je peticija kojom se, prije svega, pokušava utjecati na trgovačke lance.

Foto: depositphotos.com, zstockphotos
  • 85
  • 5
  • 0

Jedan od gorućih problema 21. stoljeća još uvijek je glad u svijetu. Iako bi trebala biti svedena na minimum, jer hrane ima, u svijetu gladuje 805 milijuna ljudi odnosno svaka deveta osoba. Upravo zbog toga, dodatno šokira činjenica da 1/3 hrane diljem svijeta, završi na otpadu, od čega samo u Europskoj uniji oko 100 milijuna tona godišnje.

A mogla bi se donirati onima kojima treba. Uzrok takvog neodgovornog ponašanja prema hrani leži prije svega u slaboj kontroli supermarketa koji bacaju hranu kojoj se bliži kraj roka trajanja ili, što je još apsurdnije, odbijaju preuzeti od poljoprivrednika hranu koja nije estetski savršena. Temeljem te problematike, pokrenuta je globalna peticija pod nazivom Zaustavite bacanje hrane, okončajte glad!

Protiv trgovačkih lanaca!

Usmjerena je protiv supermarketa koji bacaju hranu umjesto da je doniraju, te otkazuju narudžbe poljoprivrednicima u slučaju da im proizvodi ne odgovaraju izgledom, zbog čega velike količine hrane završe u smeću, a da nikada nisu ni otišle s gospodarstava na kojima su proizvedene. Poljoprivrednici tako ostaju bez novaca za sav svoj uloženi trud, samo zato što određeni proizvodi ne odgovaraju oblikom, bojom ili veličinom onima kakve su odredili supermarketi. Peticiju je za sada potpisalo više od milijun ljudi, uključujući i hrvatsku zastupnicu u Europskom parlamentu Marijanu Petir.

Ona je podržala i amandmane Europske pučke stranke u čijem klubu zastupnika djeluje, na rezoluciju o učinkovitoj upotrebi resursa i to prije svega prijelaz na cirkularnu ekonomiju, koju je Europski parlament usvojio u Strasbourgu na plenarnoj sjednici. Cilj rezolucije je olakšati prijelaz na kružnu ekonomiju kojom bi se garantirala nova radna mjesta i održivi rast. Rezolucija uključuje odredbe vezane upravo uz problem bacanja hrane te je usmjerena prema dostizanju tzv. nulte stope otpada. Amandmanima se poziva Europsku komisiju, da u državama članicama potakne praksu da se u maloprodajnom prehrambenom sektoru oni proizvodi, koji se iz nekog razloga ne prodaju, podijele dobrotvornim udrugama.

Poticanje cirkularne ekonomije

"U Hrvatskoj se također baca hrana umjesto da se donira i na taj način osigura obrok onima koji gladuju. Tako da bi se i kod nas trebalo zaustaviti bacanje hrane, uspostavljanjem zakonokdavnih okvira u skladu s EU, a za što je potrebna angažiranost sihe relevantnih institucija, koje godinama brinu o gladnim ljudima poput Hrvatskog Caritasa. Stoga pozivam Ministarstvo poljoprivrede da se u cilju smanjenja bacanja hrane, pobrine za pronalaženje adekvatnih rješenja, kako bi taj trend smanjio i potaknula cirkularna ekonomija", kazala je zastupnica Petir.

Za početak, pokušat će se do 2030. godine, djelujući na svijest svih velikih svjetskih trgovačkih lanaca, prepoloviti količina zdrave hrane koja se baca. Budući da zdravu hranu bacaju i neki trgovački lanci koji djeluju u Hrvatskoj, ukoliko ste protiv toga, možete potpisati peticiju na ovome linku.

Foto: depositphotos.com, zstockphotos


Tagovi

Glad Europska unija Svijet Bacanje hrane Trgovački lanci Supermarketi Globalna peticija Hrana u smeću Marijana Petir Europska pučka stranka Europski parlament Strasbourg Bacanje hrane Hrvatski Caritas Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]