Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj stočarstva
  • 17.02.2017. 16:30

Velika klaonica otkupljivat će od domaćih stočara

Klaonica trenutno zapošljava sedam djelatnika s područja Općine Štefanje, a veći dio stoke otkupljivat će se od domaćih proizvođača s područja općina Štefanje, Ivanske i Bereka, te ostalih općina s područja BBŽ.

Foto: bbz.hr
  • 7.692
  • 846
  • 0

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima u pratnji načelnika Općine Štefanje Ive Emića i vlasnika obrta A.D.M. Martina Samardžića obišao je u studenom 2016. godine Poslovnu zonu Laminska na području Općine Štefanje u kojoj je pred otvaranjem najveća klaonica koja je u posljednje vrijeme građena, ne samo na području te županije, već i šire.

Riječ je o investiciji od milijun eura obrta A.D.M. iz Splita i vlasnika Martina Samardžića. Pogon se prostire na 900 metara četvornih i obuhvaća klaonicu, hladnjaču te ostale tehničke prostorije.

Kapacitet klanja 150 grla dnevno

Klaonica trenutno zapošljava sedam djelatnika s područja Općine Štefanje, a veći dio stoke otkupljivat će se od domaćih proizvođača s područja općina Štefanje, Ivanske i Bereka te ostalih općina s područja županije. Mogući kapacitet klanja je 150 grla dnevno, a otvorenjem i radom klaonice otvara se novo tržište našim poljoprivrednim proizvođačima.

Veći dio stoke otkupljivat će se od domaćih proizvođača s područja općina Štefanje, Ivanske i Bereka, te ostalih općina s područja županije.

Uz novu mogućnost plasmana robe našim poljoprivrednim proizvođača, točnije uzgajivačima stoke, izgradnja klaonice u Poslovnoj zoni Laminska samo je dio ukupnosti ulaganja poduzetnika i gospodarstvenika na području Bjelovarsko-bilogorske županije koji ostvaruju najavljena ulaganja od milijardu kuna u proizvodne pogone diljem toga kraja.

Vjetar je to u leđa i pozitivnim županijskim brojkama koje se vežu uz trend rasta gospodarstva bilo da se radi o rastu prihoda, dobiti, investicija ili pak zapošljavanja. "Naime, opravak županijskog gospodarstva krenuo je 2014. godine prije nego u ostatku Hrvatske i od tada svjedočimo trendu rasta gospodarskih brojki, boljih u većini slučajeva i od državnog prosjeka", govore u BBŽ.

Projekt realiziran u godinu dana

"Općina Štefanje došla je do prvih investitora u poslovnoj zoni, a prvi je Samardžić koji je uspio realizirati projekt u roku od godinu dana. Mene posebno veseli što smo imali dobar partnerski odnos s našim investitorom. Općina Štefanje prošle godine je prodala ovu parcelu, ali i parcelu za bioelektranu u vrijednost od 35 milijuna kuna i mislim da je ovo novo doba za općinu Štefanje. Nakon dugih godina pripreme gospodarske zone nije bilo lako, ali danas imamo ovaj objekat koji će ubrzo biti u pogonu i imat će sedam zaposlenih.

Ova investicija od 7,5 milijuna kuna već je vratila dva milijuna kuna u državni proračun, a u ovu poslovnu zonu je uloženu 5,5 milijuna kuna, no ako bude realizirana bioelektrana to je 35 milijuna kuna investicije. Ovaj objekat je bitan za općinu Štefanje koja je pripremila tehničke uvjete za to i veseli me što će ubrzo krenuti u rad. Mi ćemo kao Općina ulagati u brendiranje proizvoda jer iz ove klaonice izlazit će meso vrhunske kvalitete", rekao je načelnik Ivo Emić.

Županija vodeća po stočnom fondu

"Klaonice se rade tamo gdje ima robe, a ova županija je bila vodeća po stočnom fondu tako da je bilo normalno da tu napravim klaonicu, jer već dugo dolazim tu na teren. Svi moji dobavljači su iz ovog kraja. Čekamo da se procedura papira riješi i da se proizvodnja prebaci tu. Kada posao krene može se očekivati veći razvoj i probijanje na tržište, a trenutno je tržište vezano uz Dalmaciju.

Žalosno je da Hrvati jedu uvozno meso, zato ću težiti da meso prodajem u Hrvatskoj. Sva stoka će biti iz ovog kraja, a imat ćemo telad, bikove, svinje, ovce, odojke. Jako sam zadovoljan sa suradnjom lokalne i regionalne jedinice te se zahvaljujem načelniku i županu jer bi u Splitu još uvijek čekao izdavanje građevne dozvole, a tu je bila maksimalna susretljivost i ljudi iz Općine i iz ovog kraja. Što se tiče administracije bilo je vrhunski, sve brzo", izjavio je Martino Samardžić.

Foto: bbz.hr


Tagovi

Klaonica Bajs Bjelovarsko-bilogorska županija Samardžić Stočarstvo


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.