Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarska proizvodnja
  • 09.08.2013.

Već tri godine bilježe značajan pad dobiti

Analiza prošlogodišnjeg poslovanja prehrambene industrije kojoj je sirovinska baza stočarstvo pokazuje da su lani rasli i prihodi od prodaje

  • 244
  • 11
  • 0

Prerađivačka industrija čija je sirovinska baza stočarska proizvodnja za 2012. godinu ostvarila je prihod u visini 15,2 milijarde kuna što je u odnosu na rezultat zabilježen godinu dana prije bolje za četiri posto ili, iskazano u konkretnom iznosu za 520 milijuna kuna.

Analiza prošlogodišnjeg poslovanja ovoga sektora, izrađena od strane gospodarsko-interesne grupacije Croatiastočar, otkriva da iako su u istom postotku lani rasli i prihodi od prodaje, na 14,8 milijardi kuna, dok su rashodi imali sporiji tempo od tri posto te su iznosili 15,1 milijardu kuna, konsolidirana dobit na razini ukupne grupacije kroz godinu dana gotovo je prepolovljena, pala je za 47 posto.

Urušena dobit

Ovaj segment prehrambene industrije, upozoravaju iz Croatiastočara, već treću godinu uzastopno bilježi značajan pad konsolidirane dobiti. Između 2009. i 2012. udjel konsolidirane dobiti u ukupnim prihodima smanjen je sa tri na svega 0,7 posto. Konsolidirana dobit za 2009. godinu iznosila je 449 milijuna kuna, godinu poslije pala je na 274 da bi u posljednje dvije godine kliznula na 211 pa na 112 milijuna kuna. Istodobno je udjel materijalnih troškova uvećan sa 77,4 na 83,5 posto, odnosno sa 10,9 milijardi što je zabilježeno s obračunom za 2009. godinu da bi u 2012. narasli na 12,5 milijardi kuna. Spomenuto razdoblje pokazalo se kao sklizak teren i za rezultat bruto dodane vrijednosti, i ova je krivulja imala negativan trend, sa 2,75 milijardi iz 2009. na 2,35 milijardi u 2012.

Godinu dana prije rezultat vezan uz dodanu vrijednost bio je još porazniji, srušila se na 2,15 milijardi kuna. Sve je očitije, upozoravaju iz Croatiastočara, da se poduzetnici iz mesoprerađivačke i peradarske te industrije mlijeka i mliječnih prerađevina moraju još upornije, konkretnije i kvalitetnije okrenuti promjeni sadašnjeg proizvodnog asortimana. Moraju krenuti u potragu za novim proizvodima koji će im jamčiti veću dodanu vrijednost, s njom i bolju prodajnu cijenu te u konačnici i veći profit. Posebno zabrinjava, izdvajaju detalj, kontinuirani pad neto prodajnih cijena grupe mesnih proizvoda, kroz posljednje četiri godine u prosjeku su manje za visokih 10 posto.

Uvoz tuče izvoz

Po ostvarenom učinku vidljivo je da su poduzetnici iz ove grupacije nastojali poboljšati svoje pozicije na mnogim izvoznim tržištima. Unatoč gospodarskoj krizi i posljedičnom padu potrošnje izvoz je lani u odnosu na 2011. bio veći za četiri posto, donio je 1,15 milijardi kuna. Međutim, kako je i uvoz paralelno rastao i to za čak 12 posto, na 1,72 milijarde kuna, finalni efekti ostali su ispod očekivanja. Zabrinjava i stavka tzv. stalih rashoda, u samo godinu dana taj je trošak skočio čak 46 posto, sa 468 na 683 milijuna kuna. Na istom su tragu i zalihe, u godinu dana uvećane su za osam posto, na 1,68 milijardi kuna. Manje je investirano, lani samo 448 milijuna kuna ili 16 posto manje nego 2011. Krajem prošle godine u sektoru su poslovala 384 poduzetnika koji su ukupno zapošljavali 14.095 djelatnika.

Autor: Božica Babić Foto: RGBStock.com


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Prehrambena industrija Stočarska proizvodnja Uvoz