Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA izvješće
  • 01.02.2017. 07:30

Važnost EFSA izvješća o kvaliteti hrane

Ostaci pesticida u povrću? Tragovi veterinarskih lijekova u mesu? Kontaminanti u palminom ulju? Novo izvješće EFSA-e donosi temeljit pregled podataka s ciljem monitoringa i procjene prisutnosti kemijskih tvari u hrani.

Foto: TanteTati/pixabay.com
  • 1.010
  • 103
  • 0

Ostaci pesticida u povrću? Tragovi veterinarskih lijekova u mesu? Kontaminanti u palminom ulju?

Novo izvješće EFSA-e donosi temeljit pregled podataka koje su prikupile zemlje članice i EFSA-ini dionici, s ciljem monitoringa i procjene prisutnosti kemijskih tvari u hrani. Ova suradnja pomaže donositeljima odluka u zaštiti zdravlja potrošača na području Europe.

"Ovo izvješće predstavlja dio EFSA-inog rada, koji je od prije javno dostupan, ali ovoga puta u pristupačnijem i zanimljivijem izdanju. Izvješće naglašava ključnu ulogu prikupljanja podataka od strane samih zemalja članica EU i ostalih dionika te sadrži poveznice sa sadržajima na društvenim mrežama koje pokrivaju rad EFSA-e kao i na izvorna znanstvena mišljenja i izvješća iz kojih su podaci preuzeti", istaknula je Barbara Gallani, načelnica Odjela za komunikacije i vanjske odnose EFSA-e.

Dva godišnja izvješća

Izvješće se bazira na dva godišnja izvješća - izvješću o ostacima pesticida i veterinarskih lijekova, te izvješću o izloženosti potrošača kontaminantima nastalim tijekom procesa proizvodnje, a koji su u posljednje vrijeme od značajnog interesa za javnost, kao što su akrilamid u hrani te glicidil esteri i 3-MCPD u biljnim uljima i hrani.

Drugo EFSA-ino izvješće o kemijskim tvarima u hrani naglašava ključnu ulogu podataka!

Objavljeno izvješće, nastalo na zahtjev Europske komisije, temeljeno je na analizi više od 730.000 uzoraka prikupljenih od 28 članica Europske unije tijekom 2014. godine, a ima za cilj bolje informiranje javnosti. U izvješću je naglašen nastavak dosadašnje visoke stope usklađenosti, po pitanju razina ostataka pesticida i veterinarskih lijekova s dozvoljenim granicama, diljem cijele Europske unije.

Također, ono pokazuje kako podaci o razinama kontaminanata nastalih tijekom procesa proizvodnje prisutnih u hrani, mogu pomoći donositeljima odluka u pronalasku načina za daljnje smanjenje izloženosti potrošača navedenim tvarima.

Ključna uloga zemalja članica EU i EFSA dionika

Zemlje članice EU i ostali dionici prikupljaju, prate i analiziraju podatke o prisutnosti kemijskih tvari u biljkama, životinjama, hrani i piću. Ovaj posao pomaže nacionalnim i europskim institucijama da budu svjesni situacije na terenu te povećaju efikasnost postojećih kontrola.

Također, pomaže im u razumijevanju eventualne potrebe nove sigurnosne procjene kontrolnih mjera te određivanju prioriteta za financiranje budućih istraživanja i aktivnosti prikupljanja podataka.

Izvor: Hrvatska agencija za hranu, Foto: TanteTati/pixabay.com


Tagovi

EFSA Hrvatska agencija za hranu Kontrola Pesticidi Hrana Lijekovi Izvješće


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.