Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slobodna zona Osijek
  • 02.07.2014. 13:35

Uskoro Centar za distribuciju voća i povrća u Osijeku

Upravo traju pripreme za gradnju županijskog Centra za distribuciju voća i povrća u Slobodnoj zoni Osijek. Radi se o investiciji Osječko – baranjske županije, vrijednoj između 50 i 70 milijuna kuna

Foto: depositphotos.com, panco
  • 243
  • 41
  • 0

Slobodne su zone područja u kojima se pod posebnim uvjetima obavlja proizvodnja, dorada, promet i skladištenje robe. Na stranu se robu u ovim posebnim zonama, primjerice, ne plaća carina, budući da se slobodna zona ne smatra carinskim područjem određene države. Stoga je zakup prostora ili gradnja u tim zonama poduzetnicima izuzetno interesantna.

No, ulaskom u Europsku uniju, promjene u legislativi posebno su se odrazile na slobodne zone u RH, koje se danom pristupanja Hrvatske EU u fiskalnom smislu priključuju teritoriju Hrvatske. Prema podacima koje pružaju mrežne stranice Porezne uprave, "Na isporuke dobara i usluga u slobodne zone primjenjuju se iste odredbe Zakona o PDV-u koje se odnose na poslovanje drugih poreznih obveznika u tuzemstvu s tuzemnim poreznim obveznicima, poreznim obveznicima iz drugih država članica Europske unije ili iz trećih zemalja. Ako porezni obveznik iz druge države članice ili tuzemni obveznik nabavlja dobra koja će smjestiti u slobodnu zonu radi izvoza izvan Europske unije, ta dobra će biti oslobođena plaćanja PDV-a." Stoga su slobodne zone poduzećima koje su se oslanjale na trgovinu s Europskom unijom postale, ulaskom Hrvatske u članstvo, postale vrlo malo zanimljive. Ipak, dio je pogodnosti za poduzetnike, poput smanjenog plaćanja PDV-a ili umanjenog poreza na dobit, i dalje na snazi.

U prošloj godini ostvaren dobitak poslovanja

Zbog manjih pogodnosti koje sada pružaju, očekivano je bilo smanjenje poslovanja u slobodnim zonama, što se djelomično i dogodilo u Slobodnoj zoni Osijek d.o.o., poduzeću u većinskom vlasništvu Osječko – baranjske županije. Budući da je odlazak dotadašnjih korisnika pratio i dolazak novih, prihodi su zoni u 2013. godini pali za deset posto u odnosu na godinu ranije, što je manje nego se očekivalo. Prošle je godine Slobodna zona Osijek javnim natječajem prodala 10.000 četvornih metara zemljišta poduzeću CIOS d.o.o. iz Osijeka te time smanjila kreditne obveze koje ima prema Hypo banci, javlja Glas Slavonije. Poduzeće je također u prošloj godini poslovalo s dobitkom od 852.000 kuna.

Tu nije kraj dobrim vijestima, budući da u ovome trenutku traju pripreme za gradnju županijskog Centra za distribuciju voća i povrća. Radi se o investiciji Osječko – baranjske županije, vrijednoj između 50 i 70 milijuna kuna. Slobodna zona Osijek, smještena na Vukovarskoj cesti, raspolaže s 3.000 četvornih metara građevinskog zemljišta. Za prodaju ostalog raspoloživog zemljišta, bit će raspisan javni natječaj, a direktor Slobodne zone Osijek, Davor Boras, napominje da su već zaprimili nekoliko pisama namjere za kupnju zemljišta od nekih osječkih poduzeća.

Foto: depositphotos.com, panco


Tagovi

Centar za distribuciju voća i povrća Slobodna zona Osijek Europska unija Legislativa Porezni obveznik Porezna uprava PDV Pogodnosti poslovanja Osječko - baranjska županija Investicija Davor Boras Kupnja zemljišta Hypo banka


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.