Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene
  • 29.08.2014. 07:55

Smanjenje prinosa neće povisiti cijene kruha

Smanjenje prinosa pšenice neće se odraziti na cijenu kruha i pekarskih proizvoda jer ni otkupna cijena pšenice nije rasla u odnosu na prošlogodišnju.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 229
  • 28
  • 0

Unatoč lošoj godini po pitanju uroda pšenice, do poskupljenja mlinarsko-pekarskih proizvoda ne bi trebalo doći jer u odnosu na prošlogodišnju, nije bilo rasta otkupne cijene, a ni sada njena cijena ne ide preko 1,20 kuna za kilogram.

Poznato je da su bolesti ove godine uzrokovale goleme štete na prinosima, ali i na kvaliteti. Njima je pogodovalo hladno vrijeme i vlaga pa je na nekim poljima stradalo i do 60 % usjeva. Osim toga, zbog žute hrđe neke je sorte pšenice trebalo tretirati i do četiri puta. Zbog bolesti je došlo i do lošije kvalitete pšenice koja sada sadrži minimum proteina.

Unatoč lošem urodu - cijena kruha neće rasti

Ipak, nisu sve sorte jednako osjetljive na bolesti koje su ove godine harale poljima pšenice. Neke sorte zabilježile su vrlo solidne prinose. Procjenjuje se da je ove godine proizvedeno oko 650 tisuća tona pšenice od čega je izvezeno oko 100 tisuća tona, no svejedno, trebalo bi ostati dovoljno da zadovolji domaće potrebe. Veliko smanjenje prinosa pšenice ne bi trebalo utjecati na cijene kruha i pekarskih proizvoda.

Uskoro kodeks za otkup žitarica i uljarica

Ove jeseni očekuje se objavljivanje Kodeksa za otkup žitarica i uljarica koji bi se trebao primjenjivati od žetve iduće godine. On za otkupljivače neće biti obvezan, no svakako će ih potaknuti na otkup kvalitetnijeg uroda, a time bi proizvođači trebali povećati ulaganja u proizvodnju. Sam Kodeks bit će kreiran po uzoru na Austriju pa će pšenica sa udjelom proteina od 14 % biti svrstana u prvu kategoriju, ona s 12,5 do 14 % u drugu, a sve ispod bit će treća kategorija. Kodeks će one koji otkupljuju nekvalitetnu pšenicu staviti na "listu srama".

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Urod pšenice Otkupna cijena Bolesti Šteta Smanjenje kvalitete uroda Proteini CIjena kruha Pekarski proizvodi Kodeks za otkup žitarica i uljarica Kvalitetniji urod Prinos kukuruza Ratari Hrvatska poljoprivredna komora

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]