Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća jaja
  • 19.03.2015. 10:20

Ugovori o korištenju znaka "Jaja hrvatskih farmi"

Pravo na korištenje znaka "Jaja hrvatskih farmi" ostvaruje se za konzumna jaja proizvedena na hrvatskim farmama. Jaja koja se stavljaju na tržište moraju se proizvoditi, pakirati, čuvati i transportirati na način kojim se osigurava očuvanje njihove kakvoće.

  • 420
  • 43
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede potpisani su ugovori između Hrvatske poljoprivredne agencije i devet najvećih domaćih proizvođača jaja o korištenju znaka Jaja hrvatskih farmi. Ugovore su potpisali predstavnici tvrtki Luneta d.o.o. iz Ludbrega, Piko d.o.o. iz Jastrebarskog, Gala d.o.o. iz Bjelovara, Agrokoka Pula d.o.o. iz Pule, Nujić Marko d.o.o. iz Zagreba, Samita-Komerc d.o.o. iz Koprivnice, Perfa-Bio d.o.o. iz Donje Stubice, Vrana d.o.o. iz Biograda na moru te osječka tvrtka Žito d.o.o.

Njihova proizvodnja čini više od 70 % ukupne nacionalne proizvodnje svježih jaja. Cilj projekta je promicanje domaće poljoprivredne proizvodnje i informiranje potrošača o podrijetlu proizvoda, a sve u cilju zaštite i jačanja domaće poljoprivredne proizvodnje.

Označavanje svježih konzumnih jaja ovim znakom je promotivna kampanja domaće proizvodnje svježih konzumnih jaja na hrvatskim farmama, kako bi se osiguralo povećanje potrošnje istih, uz istovremeno povećanje proizvodnje konzumnih jaja na hrvatskim farmama, kao i informiranje potrošača o podrijetlu svježih jaja koja se sustavno kontroliraju.

Sva hrana koja se označava ovim znakom, mora udovoljavati svim važećim propisima koji se odnose na tu hranu. Pravo na korištenje znaka ostvaruje se za konzumna jaja proizvedena na hrvatskim farmama. Jaja koja se stavljaju na tržište moraju se proizvoditi, pakirati, čuvati i transportirati na način kojim se osigurava očuvanje njihove kakvoće. Proizvodnja jaja u Republici Hrvatskoj propisana je Pravilnikom o kakvoći jaja. Korištenje oznake je dobrovoljno i proizvođači je mogu koristiti nakon potpisanog ugovora.

Prema podacima od 2013. godine u Hrvatskoj je godišnje bilo proizvedeno 605 i pol milijuna kokošjih jaja, dok je potrošnja, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila 153 komada po stanovniku.


Fotoprilog


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatska poljoprivrejdna agencija Jaja hrvatskih farmi Luneta Ludbreg Piko Jastrebarsko Gala Bjelovar Agrokoka Pula Nujić Marko Zagreb Samita-komerc Koprivnica Perfa-Bio Donja Stubica Vrana Biograd na moru Žit


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]