Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušionica
  • 09.02.2015. 13:45

Sušiona povrća iz Vrpolja ponovno na dražbi

Dug prema vjerovnicima i radnicima veći je od 120 milijuna kuna, što je zasigurno jedan od većih utega zbog kojega napuštena sušionica ne dobiva novoga gospodara i ne počne s radom.

Foto: depositphotos.com,
  • 562
  • 82
  • 0

Zaključkom Trgovačkoga suda iz Osijeka, Stalne službe u Slavonskom Brodu, 10. veljače 2015. godine u 9 sati u zgradi slavonskobrodskoj suda na Trgu pobjede 13/III, u sudnici br. 78 održat će se 10. ročište prodaje nekretnina i pokretnina "Sušionice" d.o.o. za proizvodnju i sušenje povrća i voća iz Vrpolja.

Početna cijena bit će 10 milijuna i 300 tisuća kuna, nekretnine se sastoje od dvorišta, gospodarsko-poslovne zgrade i dvije nadstrešnice u ulici Ivana Meštrovića bb u Vrpolju, ukupne površine 38.867 m2. Kao i pokretnine, opeterećene su založnim pravima u korist Hrvatskoga fonda za privatizaciju, Ministarstva financija i Porezne uprave, Ispostave Slavonski Brod. Prodaja se obavlja po načelu viđeno - kupljeno te se naknadne pritužbe neće uvažavati.

"Na dražbi mogu sudjelovati ponuditelji koji prije dražbe uplate jamčevinu u visini 5% početne cijene od ukupno utvrđene vrijednosti imovine kao cjeline, koja je izložena prodaji te o tome predoče potvrdu sudu. Jamčevina se uplaćuje na depozitni račun Trgovačkog suda u Osijeku br. HR31 2390 0011 300 0020 0 model HR05 s pozivom na br. 221-21-2011 koji se vodi kod Hrvatske poštanske banke d.d Zagreb.

Ponuditeljima čija ponuda ne bude prihvaćena, vratiti će se iznos jamčevine po zaključenju ročišta za dražbu. Punomoćnici ponuditelja mogu sudjelovati na dražbi samo uz ovjerenu specijalnu punomoć. Kupac je dužan položiti kupovninu u roku od 30 dana od dana zaključenja sudske javne dražbe. Ukoliko je ne položi, gubi pravo na povrat osiguranja - jamčevine, a sud će odrediti da će se predmetna imovina dosuditi kupcu koji je ponudio prvu nižu cijenu u odnosu na veličinu početne.

Prodavateljima čija ponuda neće biti prihvaćena vratit će se jamčevina odmah nakon zaključene javne dražbe. Porez na promet nekretnina te porez na dodanu vrijednost pokretnina i druge poreze i pristojbe koje terete predmet prodaje, plaća kupac. Zainteresirane osobe mogu razgledati imovinu koja je izložena prodaji u vrijeme dogovoreno sa stečajnim upraviteljem Miroslavom Mikićem iz Slavonskog Broda, uz prethodni dogovor na 098-263-734", navode u sudu.

Država je izgradila, pa pustila da propadne

Sušionica za proizvodnju voća i povrća u Vrpolju, podsjećamo, puštena je u rad 2002. godine i u njezinu je izgradnju uloženo 7,5 milijuna eura. Jamstvo za kredite dala je Vlada. Sušionica je trebala služiti za sušenje domaćega voća i povrće za potrebe hrvatskih prehrambenih tvrtki, čime bi se smanjio uvoz tih sirovina iz drugih zemalja. I zadovoljni su trebali biti i poljoprivredni proizvođači i tvrtke koje bi u proizvodnji koristile kvalitetnu domaću sirovinu. No planovi su bili jedno, a stvarnost je Sušionicu d.o.o. odvela na drugi put, odnosno slijepu ulicu.

Pogon nikad nije proradio punim kapacitetom

Jer kapacitet joj je bio sušenje 2,5 tona voća i povrća na sat, dok je u razdoblju od otvorenja do stečaja osušeno tek 5 tisuća tona mrkve i peršinovoga lista. I ponovio se toliko puta viđeni scenarij. Radnici su prestali dobivati plaće, tvrtka gomilati dugove da bi u rujnu 2010. otišla u stečaj. Na pitanje kako jedna takva sušara koja je našoj zemlji, kao i nama susjednim državama, itekako potrebna, nije uspjela s radom, nemoguće je dobiti konkretan odgovor.

"Nisam sklon dignuti ruku za parcijalnu prodaju zemljišta, strojeva i nekretnina. Intenzivno radimo na pronalaženju strateškog partnera koji bi kupio cijeli pogon i revitalizirao proizvodnju. U svakom slučaju, država se nije odrekla namjere da sušionica ponovno proradi", kazao je, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a prenio Poslovni dnevnik.

Dugovi i ulaganja odbijaju kupce

Prije svake od devet dosadašnjih sudskih prodaja sušionice, spominjali su se razno razni potencijalni kupci, no i dalje je njezin stopostotni vlasnik Hrvatski fond za privatizaciju. Dug prema vjerovnicima i radnicima veći je od 120 milijuna kuna, što je zasigurno jedan od većih utega zbog kojega napuštena sušionica ne dobiva novoga gospodara i ne počne s radom. Koji će, prije početka proizvodnje, morati uložiti novac i u obnovu proizvodnih pogona, jer su već prilično devestirani. Možda ova deseta dražba, 10. veljače, napokon uspije.

Foto: depositphotos.com, @freeteo


Tagovi

Trgovački sud Osijek Stalna služba Ročište Prodaja Nekretnine Pokretnine Sušionica Povrće Voće Vrpolje Založno pravo Hrvatski fond za privatizaciju Ministarstvo financija Porezna uprava Ispostava Slavonski Brod Dražba Jamčevina Početna ci


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]