Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čokolada
  • 13.03.2014. 11:00

Stiže nam još jedno "slatko" poskupljenje

Svjetska nestašica kakaovca, po svemu sudeći, donosi nam poskupljenje čokolade. Kako će se s tom činjenicom pomiriti sladokusci?

Foto: sxc.hu
  • 304
  • 31
  • 0

U moru poskupljenja, došlo je vrijeme za još jedno i to poprilično "slatko". Kako će se sladokusci i čokoljupci pomiriti s činjenicom da će nam i čokolada uskoro poskupjeti, hoće li se čokoladne slastice kupovati i trošiti manje ili će joj ljubitelji unatoč rastu cijene ostati vjerni?

Mnogim proizvođačima čokolade ova godina bila je izuzetno teška. Morali su se nositi s porastom cijena sirovina, vješto izbjegavajući znatnije povećanje maloprodajnih cijena. No, ne zadugo, budući da se cijena kakaovca, osnovnog sastojka raznih čokoladnih bombona i čokolada, udvostručila.

Naime, u mjesecu ožujku cijene na svjetskim tržištima skočile su na najvišu razinu, uzimajući u obzir posljednje dvije i pol godine. Cijena kakaovca tako iznosi gotovo 2.200 €/t. Taj rast neizbježno će utjecati na poslovanje domaćih tvornica čokolade, poput Kraša, Kandita i Zvečeva, koje svoje proizvode dobivaju izravno iz kakaovca.

Prijeti nam nestašica čokolade

Najveći svjetski proizvođači kakaovca su Obala Bjelokosti, Gana i Indonezija, u kojima trenutno postoji velika opasnost od poznate elementarne nepogode El Nino, koja sa sobom nosi značajne količine oborina koje mogu utjecati na uzgoj i isporuku kakaovca.

Uslijed takve situacije, neminovno je da će čokolada poskupjeti, tvrde proizvođači te ističu kako je za sada teško reći koliko, budući da se još uvijek čekaju dodatne informacije sa tržišta. Također, postoje osnovane sumnje da bi trend rasta cijena kakaovca, mogle slijediti i sve ostale prehrambene sirovine, kojima se trguje na velikim svjetskim burzama. Predviđa se, primjerice, da će poskupjeti i kava, pšenica, šećer, pamuk te palmino ulje.

Foto: sxc.hu


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Čokolada Poskupljenje Kakaovac Kraš Kandit Zvečevo Bomboni Kakao Kava Pšenica


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]