Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz
  • 08.01.2014. 18:23

Srbija ukida carine na proizvode iz EU

Svi proizvodi podrijetlom iz Europske unije, osim određenih poljoprivrednih proizvoda, moći će se uvesti u Srbiju bez plaćanja carinskih nameta

  • 244
  • 23
  • 0

Srbijanska Uprava carina priopćila je da će se od 2014. svi proizvodi podrijetlom iz Europske unije, osim određenih poljoprivrednih proizvoda, moći uvesti u Srbiju bez plaćanja carinskih nameta. U njezinu se priopćenju navodi da je to u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji. Dodaje se da su među poljoprivrednim proizvodima koji će i dalje biti zaštićeni svježa rajčica, paprika, žive životinje, svježe, rashlađeno ili zamrznuto meso, kao i određeni mliječni proizvodi. Za te poljoprivredne proizvode carinska stopa je u odnosu prema 2013. snižena, ali se od 2014. više neće mijenjati.

Snižene carinske stope mogu se primijeniti samo ako se carinskom tijelu kao dokaz podnese potvrda o kretanju robe ili izjava izvoznika u propisanoj formi na fakturi ili drugom poslovnom dokumentu koji dokazuje da je riječ o proizvodu preferencijalna podrijetla EU.

Sporazum pruža priliku i proizvođačima iz Srbije koji su izvozno orijentirani prema EU, Turskoj ili članicama Sporazuma CEFTA 2006. (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Albanija), jer se mogu koristiti materijalima podrijetlom iz EU koji se smatraju domaćim te tako s gotovim proizvodom biti cjenovno konkurentniji na tim tržištima.


Tagovi

Carina Proizvodi CEFTA Uvoz Izvoz Srbija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]