Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržišno-politički odnosi
  • 14.01.2017. 12:00

Srbija i Kina zamijenile turski izvoz u Rusiju

Paket ruskog sladoleda kojega je Putin darovao svom kineskom kolegi povećao popularnost i potražnju sladoleda iz Rusije na ogromnom kineskom tržištu!

Foto: Pixabay.com/klimkin
  • 3.508
  • 350
  • 0

Prema najavama iz krugova bliskih ruskoj vladi, do kraja siječnja će biti ukinuta zabrana uvoza nekih vrsta prehrambenih proizvoda iz Turske poput tikvica, patlidžana i salate za rusko tržište koja je bila uvedena 1. siječnja 2016. jer je dva mjeseca ranije tursko zrakoplovstvo srušilo ruski ratni zrakoplov.

Tada, ne samo da je Rusija uvela zabranu uvoza hrane iz Turske, već su zemlje EU uvele sankcije Rusiji zbog sukoba s Ukrajinom pa su profitirale zemlje koje takve sankcije nisu uvele, nego su joj nastavile prodavati hranu, a neke su, poput Srbije, znatno povećale količine izvezene na to golemo tržište.

Srbija i Kina istisnule Tursku kao izvoznicu hrane na ruskom tržištu

Nakon zahlađenja odnosa Rusije i Turske, Srbija, koja balansira i nikako se ne može odlučiti hoće li se prikloniti EU ili Rusiji, svom tradicionalnom prijatelju, u prošloj je godini postala jedan od najvećih izvoznika voća i povrća na rusko tržište, a umjesto u Tursku, Rusija najviše poljoprivrednih proizvoda izvozi u Kinu.

Kako donose mediji u Rusiji, prema podacima Federalne carinske službe, 2014. godine se koštuničavo voće u Rusiju najviše uvozilo iz Španjolske i Grčke, 2015. iz Turske, a 2016. iz Srbije. Prema isporuci ribe i rakova na prvo mjesto je izbio Čile, potisnuvši Norvešku, a po mesu peradi se umjesto SAD-a na prvom mjestu našla Bjelorusija, dok je s druge strane, Rusija 2016. najviše izvozila namirnice u Kinu.

Kada se politika umiješa u gospodarstvo

U prvih devet mjeseci 2016., od siječnja do rujna, Kina je od Rusije kupila namirnice u vrijednosti od 1,13 milijardi dolara, što je za 22,1% više nego u istom razdoblju godinu ranije pa je udio Kine u općem opsegu kupnje ruskih izvoznih poljoprivrednih proizvoda dosegnuo 10,8%, što znači da je Kina u tom pogledu potisnula Tursku.

"Kinesko tržište je mnogo kompaktnije od turskog, s obzirom na to da Kina ima skoro 1,4 milijarde stanovnika. Ruske izvozne namirnice mogle bi biti zanimljive velikom broju zemalja u Aziji i Južnoj Americi, pa čak i u SAD-u. Dobre perspektive pruža zanimanje kupaca za nove proizvode, a povezano je sa sadašnjim niskim tečajem rublja", objašnjava Petar Puškarjov, glavni analitičar grupe kompanija TeleTrade, dodajući kako će se u najskorije vrijeme iz pograničnih područja Rusije također početi izvoziti žitarice u Mandžuriju.

Rusija u Kinu izvozi sve više

Izvoz namirnica u Kinu će s vremenom biti sve veći, procjenjuju ruski stručnjaci, navodeći da su početkom studenog 2016. ruski poljoprivredni proizvođači sklopili preliminarne sporazume o izvozu svojih proizvoda u Kinu u vrijednosti od preko 110 milijuna dolara.

Među njima su i Mikojanovski kombinat za preradu mesa, jedan od najvećih proizvođača mesa i mesnih prerađevina, te tvrtka Aqua Life, koja proizvodi osvježavajuće napitke. Najveći postotak izvezene hrane iz Rusije u Kinu, od 60%, odnosi se na zamrznutu ribu koje je u prvih devet mjeseci prošle godine izvezeno u vrijednosti od 710,4 milijuna dolara.

Kina poludjela za Putinovim sladoledom

Ruski mediji navode i zanimljivu zgodu koja je potaknula prodaju ruskog sladoleda u Kini. Naime, kada su na nekom gospodarskom forumu kineski poduzetnici rekli ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je ruski sladoled jako popularan kod Kineza, Putin je za prvog sljedećeg posjeta Kini svom kolegi Xiju Jinpingu na poklon donio - paket ruskog sladoleda, što je bila izvrsna reklama i povod značajno povećanim količinama uvezenog ruskog sladoleda za ogromno kinesko tržište.

Foto: Pixabay.com/klimkin


Tagovi

Rusija Politika Hrana Izvoz Uvoz Tržište Turska Sankcije


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]