Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 15.08.2015. 15:00

Španjolska zbog suše mora uvoziti maslinovo ulje!

Cijene maslinovog ulja porijeklom iz Španjolske porasle su na gotovo povijesnu razinu, zbog pada proizvodnje uslijed suše.

Foto: depositphotos.com
  • 251
  • 25
  • 0

Cijene maslinovog ulja porijeklom iz Španjolske porasle su na gotovo povijesnu razinu. Španjolska, kao najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja, zbog smanjenog uroda maslina, uslijed suša, primorana je ulje uvoziti i potom reizvoziti kako bi sačuvala tržišni udio.

"Zalihe maslinovog ulja u Španjolskoj, najvećem svjetskom proizvođaču, pale su na kritičnu razinu", navodi se u ocjeni hamburške istraživačke tvrtke Oil World. Toplo i suho vrijeme u travnju ugrozilo je urod, a izvoz u Italiju nije dovoljan da bi se nadoknadile smanjene isporuke u Aziju. Stabla masline u južnoj Italiji je ove godine zahvatila bakterija Xylella fastidiosa, smrtonosna bakterija koja je 2013. godine prvi put otkrivena u toj zemlji.

Reizvozi ulje iz Tunisa

Da bi se izborila sa smanjenom proizvodnjom, Španjolska sada uvozi maslinovo ulje, najviše iz Tunisa, koje zatim reizvozi izvan tržišta Europske unije, posebno u zemlje u razvoju, u cilju očuvanja stečenih tržišnih pozicija. Španjolska zadovoljava oko 45% svjetske potražnje za ovim proizvodom, što je čini globalnim liderom u sektoru, ispred Italije.

Toplinski val koji je sada pogodio jug Španjolske, dodatno pogoršava situaciju. Plod je manje težine, pa će dati i manje ulja, objašnjavaju odgovorni. Očekuju da će ovogodišnja berba iznositi između 1,1 i 1,2 milijuna tona. Dodaju da ako suša potraje, berba bi mogla pasti na 850 tisuća tona, što je dvostruko manje nego 2014.

4 eura po litri maslinovog ulja

U vezi s tim, uvoz maslinovog ulja u 2015. mogao bi biti utrostručen. Slab urod u Španjolskoj, kao i problemi u Italiji, s bakterijom koja je napala plantaže, izvršili su pritisak na cijene maslinovog ulja koje su skočile 38% za sedam mjeseci, sa prosječnih 2,9 eura po litri, u siječnju, na blizu 4,0 eura u srpnju, što je najviša razina od travnja 2006. godine i gotovo blizu rekorda.

Proizvodnja maslinovog ulja u Španjolskoj i Italiji je u sezoni 2014/2015, koja se završava 30. rujna, potonula za preko 50%, prema podacima Međunarodnog savjeta za maslinovo ulje.

U pet mjeseci zaključno sa svibnjem ove godine, Španjolska je izvezla ukupno 380.000 tona maslinovog ulja, što je za 27% manje u odnosu na isti period lani, navodi tvrtka Oil World.

Foto: depositphotos.com; JanPietrusz


Tagovi

Španjolska Tržni udio Cijene ulja Proizvodnja ulja Smrtonosna bakterija Oil World Izvoz ulja Italija Zaraza stabala Maslinovo ulje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]