Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga Kokoš hrvatica
  • 03.09.2015. 18:00

Sortirnica i pakirnica jaja kokoši Hrvatica!

U slatinskom naselju Kozice jučer je svečano otvoren Pakirni centar - sortirnica i pakirnica jaja Zadruge Kokoš hrvatica.

  • 703
  • 24
  • 0

U slatinskom naselju Kozice jučer je svečano otvoren Pakirni centar - sortirnica i pakirnica jaja Zadruge Kokoš hrvatica. Pakirni centar presijecanjem vrpce otvorili su gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš i profesor Agronomskog fakulteta Zlatko Janječić.

Projekt je započet 2010. godine na inicijativu Službe za gospodarstvo grada Slatine, Savjetodavne službe i 12 proizvođača jaja od kokoši Hrvatica, vrijednost mu je oko 300 tisuća kuna, a danas okuplja preko 20 proizvođača na području županije. Sufinanciran je od strane Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije.

Jačanje statusa OPG-a

Viši koordinator za stočarstvo u Savjetodavnoj službi Dario Zagorac posebice je pohvalio model formiranja zadruga, što je važno radi jačanja statusa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, zajedničkog nastupa na tržištu i jačanja konkurentnosti. On je naglasio da se tim modelom pojačava pozicija obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na tržištu te je primjer na kojeg bi se svi trebali ugledati.

Značaj osnovane udruge prepoznao je Agronomski fakultet u Zagrebu, i zahvaljujući sudjelovanju udruge u istraživačkom projektu Alternativna proizvodnja jaja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nabavljena je početna infrastruktura, nastambe za kokoši, hranilice, pojilice, pilići i hrana za formiranje dva matična jata. Stručni voditelj projekta bio je Zlatko Janječić, profesor na Agronomskom fakultetu.

Kvaliteta jaja kokoši Hrvatica

"Provedenim istraživanjima dokazali smo kvalitetu jaja kokoši hrvatica, iako nešto sitnijih nego jaja hibridnih kokoši, u sastavu, odnosu žumanjka i bjelanjka, te značajno veću količinu omega 3 masnih kiselina", rekao je Janječić i najavio mogućnost otvaranja miniklaonice s obradom pjetlića i brandiranje jaja kokoši hrvatice.

Zbog povećanja broja uzgajivača kokoši hrvatice diljem Hrvatske, nastala je potreba njihova povezivanja na državnoj razini pa je u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom 2012. godine osnovan Hrvatski savez uzgajivača kokoši hrvatice. Krajem 2013. godine osnovana je Zadruga kokoš hrvatica, a Virovitičko-podravska županija i Grad Slatina moralno su i financijski podržali projekt osnivanja i opremanja pakirnice u Kozicama.

Primjer povezivanja jedinice lokalne i područne samouprave

Ovo nije posebno vrijedan projekt u financijskom smislu, ali je najbolji i jedinstven primjer povezivanja jedinice lokalne i područne samouprave s proizvođačima, od proizvodnje do plasmana na tržište.

"Otvorenjem ovog pakirnog centra pruža se mogućnost za proširenje postojeće proizvodnje 25 OPG-a, kojima je ovo značajni izvor prihoda. Potencijalni kupci su osnovne škole na području županije i lanci zdrave hrane u Hrvatskoj", rekao je gradonačelnik Roštaš, i najavio projekt Alternativna proizvodnja jaja za samozapošljavanje žena i mladih, pripremljen u suradnji sa županijskom Razvojnom agencijom VIDRA.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Pakirni centar Sortirnica Pakirnica Zadruga Kokoš hrvatica Savjetodavna služba Promicanje uzgoja Dario Zagorac


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo