Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salmonela
  • 20.10.2016. 16:30

Smrtonosna salmonela u jajima iz Kauflanda

Uvozna jaja iz Poljske zaražena salmonelom prodavala su se u samoborskom Kauflandu.

Foto: bigstockphoto.com nikkyotok
  • 8.536
  • 992
  • 0

Nedavno smo pisali o nesretnom slučaju koji se dogodio u obitelji Vidović prošlog tjedna, a koja je izgubila svog najmlađeg člana uslijed trovanja salmonelom.

U nalazu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoji da je salmonela u kući obitelji Vidović pronađena na nekoliko mjesta, piše Jutarnji.hr.

U hladnjaku su pronađena i jaja koja su izvor zaraze, a u pakiranju od 30 jaja pronađeno je njih 22. Svako jaje je testirano na salmonelu, a kontaminiranost je dokazana u samo dva primjerka, što znači da je ostatak jaja bio zdravstveno ispravan za konzumiranje.

Samo neka jaja zaražena

Pakiranje je imalo izraženu deklaraciju na kojoj je pisalo kako je zemlja porijekla Poljska, na tržište je stavila Mesna industrija braća Pivac.

Salmonela iz uvoznih jaja uzrok smrti dječaka

Prema Ispitnom izvještaju, koje je Ministarstvo zdravlja zatražilo od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potvrđeno je da je riječ o jajima koja su se prodavala u Kauflandu.

Analiza svih jaja na salmonelu mogla je spriječiti tragediju

U samoborskom Kauflandu analizirano je ukupno pet jaja iz pet pakiranja. Riječ je o proizvodu: 30 svježih jaja u kartonu, rok trajanja 28. listopada 2016. godine. Iz svakog kartona izuzeto je jedno jaje, a rezultat analize na tom uzorku pokazao je: nije izolirana salmonela.

Epidemiolozi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kažu kako je činjenica da u jednom pakiranju ne moraju nužno biti sva jaja zaražena salmonelom, već upravo suprotno. Pravilo je uglavnom tako da neka jaja mogu biti kontaminirana, a neka ne i da je pitanje sreće ili nesreće na koje ćemo jaje naići. S druge strane upozoravaju da je termička obrada rizične i kvarljive hrane poput jaja ili svježeg mesa neophodna i da ona može mnogo značiti za zdravlje i sigurno konzumiranje proizvoda. Vjerojatno je, navode veći broj jaja trebao biti analiziran kako bi se zaraza otkrila i spriječila ovakav ishod.

Jaja povučena s tržišta

Trgovački lanac Kaufland je izrazio duboko žaljenje zbog stradalog dječaka, ali i obrazložio da su poduzete sve mjere. Naime, odmah su s polica povukli jaja iz serije koja je pronađena u hladnjaku obitelji. Također, analizom spornih jaja dokazano je da su jaja iz trgovine bila zdravstveno ispravna.

Službena izjava iz Mesne industrije braća Pivac nije stigla. Smrtni slučaj se tretira kao nesretan i da će tako biti dok se ne dobiju rezultati svih uključenih institucija.

S obzirom na to da je riječ o proizvodu iz Poljske, Hrvatska će od EU tražiti podatke je li još neka zemlja prijavila ovakve slučajeve.

Foto: bigstockphoto.com nikkyotok


Tagovi

Salmonela Jaja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić