Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija Mesar
  • 11.07.2016. 10:30

Smanjit će PDV na hranu?

Rade se simulacije mogućeg smanjenja PDV-a na hranu čime bi domaći proizvođači i mesari bili konkurentniji te bi se suzbilo sivo tržište, kaže ministar Romić.

Foto: leaf/Bigstockphoto
  • 2.273
  • 113
  • 0

Akcija Mesar u kojoj je zaplijenjeno više od 4 tone ilegalnog mesa i žive stoke, nastavlja se i dalje. Potvrdio je to ministar poljoprivrede Davor Romić na sastanku Sektora klaoničke industrije i prerade mesa HGK najavljujući i da se rade simulacije mogućeg smanjenja PDV-a na hranu čime bi domaći proizvođači i mesari bili konkurentniji te bi se suzbilo sivo tržište.

"Devastirali smo ruralni prostor. Ljudi je sve manje, obrađenog poljoprivrednog zemljišta isto. Tome trebamo stat na kraj i donijeti poljoprivrednu strategiju da napokon znamo što želimo proizvoditi", rekao je Romić.

Uništeno više od dvije tone mesa!

Na sastanku Komore, zaključeno je i da će trebati još puno rada da bi se obračunalo sa sivim tržištem, lošim praksama i otporima onih koji su na tome profitirali, oštetili državu i pridonosili neravnopravnosti na tržištu.

Stigmatizacija cijele industrijske grane

"Od cijelog niza negativnih učinaka na sigurnost hrane koji dolaze iz sive zone poslovanja, ističemo u HGK, tu je i šteta koja se nanosi poslovnim subjektima iz sektora klaoničke industrije i prerade mesa koji regularno prema najvišim EU standardima obavljaju svoj posao. Osim izravnih negativnih učinaka nelojalne konkurencije, to se u prvom redu očituje u slučajevima stigmatizacije cijele industrijske grane i dovođenja u pitanje povjerenja koje su tvrtke godinama gradile", kazala je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Podsjećamo, više od dvije tone mesa uništeno je nakon nadzora mesa u Krapinskoj, Zagrebačkoj i Šibensko-kninskoj županiji. Nadzor prerade mesa obavljen je tijekom 17. i 24. lipnja, a ukupno je prilikom provođenja inspekcijskih nadzora oduzeto i neškodljivo uništeno mesa i mesnih pripravaka ukupne težine 2.279,5 kg te 30 prasadi, 39 janjadi, 5 teladi i 1 june ukupne težine 1.872 kg. Isto tako, oduzeto je 8 komada alata i strojeva koji su se koristili u neregistriranoj obradi mesa.

Foto: leaf/Bigstockphoto


Tagovi

Akcija Mesar Sektor klaoničke industrije Zaplijena mesa Davor Romić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).