Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski proizvod
  • 09.07.2014. 12:41

Slavonska košarica za budućnost domaćeg proizvoda

Klaster Slavonska košarica promiče održivi razvoj turizma i turistički gospodarski razvoj te okuplja već više od 100 proizvođača domaćeg slavonskog proizvoda.

Foto: depositphotos.com
  • 464
  • 32
  • 0

Sa sjedištem u Slavonskom Brodu, od 2011. godine djeluje turistički klaster "Slavonska košarica" - udruga za turistički razvoj regije Slavonije. Klaster okuplja preko 100 proizvođača hrane, pića i rukotvorina te pružatelja turističkih usluga s područja regije Slavonije. Osnovao ga je Grad Slavonski Brod, sa osnovnim ciljem umrežavanja i unapređivanja turističke djelatnosti u istočnoj Hrvatskoj.

Od samog osnutka, Grad Slavonski Brod predstavio je Klaster na više lokacija, kako bi široj publici predstavio slavonski proizvod i promicao ciljeve koje je Udruga postavila. Turistička zajednica Slavonskog Broda, u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Zagreba i poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, organizirala je prezentaciju klastera "Slavonska košarica" u zagrebačkom hotelu Westin u svibnju ove godine, gdje su domaći proizvodi predstavljeni i zagrebačkom trbuhu, kako gradonačelnik Bandić prezentira svoj grad kada se radi o finoj papici.

"Mislim da imamo što pokazati, uvjeren sam da Slavonija može svoj proizvod dobro prodati i da ima što ponuditi narodu, hotelima i ugostiteljima. Što se tiče kvalitete suhomesnatih proizvoda, vina, sokova te ostalih proizvoda, mislim da tu ne trebamo dvojiti da je Slavonija broj 1 u RH. Kulin je jedan od naših glavnih proizvoda, a recimo kulin Galović je najveći proizvođač u Slavonskom Brodu i prvi koji je kulen zaštitio pa ga danas već izvozi i prodaje i u Engleskoj, što dovoljno govori o kvaliteti naših proizvoda." govori Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, ali i inicijator i osnivač Klastera.

Klaster i na Pustari Višnjica

Klaster je predstavljen i na Pustari Višnjica u Slatini, pod nazivom Prednosti umrežavanja turističkog gospodarstva iz perspektive vlasnika pustare Višnjica, proglašene europskom destinacijom izvrsnosti. O prednostima članstva u toj interesnoj grupaciji govorila je suvlasnica Višnjice Ksenija Plantak, a prisutni su također bili predsjednica klastera Vesna Živković, direktorica Turističkog ureda Slavonski Brod Biljana Lončarić i članovi Upravnog odbora klastera.

Ksenija Plantak predstavila je Višnjicu kao obnovljeno imanje koje predstavlja gospodarsku baštinu i jednu od mnogih sličnih mini-destinacija u Slavoniji. Ona predstavlja izazov za mnoge da pokušaju na isti način obnoviti tu baštinu i dodati joj kategoriju turizma i drugih djelatnosti. Na Višnjici se trenutačno provodi pet potprojekata, koji uključuju ruralni turizam, uzgoj konja, jelena lopatara, funkcionalne hrane i ljekovitog bilja. Ksenija Plantak vjeruje da će, osim turističkih tura, organizirani nastupi na sajmovima pridonijeti značajnijem plasmanu svih proizvoda iz Slavonije i približiti i drugim posjetiteljima i kupcima slavonsku baštinu, prirodne ljepote i specifičnosti.

"Zato mislim da je regionalni nastup vrlo koristan. Tu su i mogućnosti korištenja fondova, ali prije svega trebala bi jedna strategija kako taj klaster može utjecati na oblikovanje turističke ponude, na poboljšanje zakonskih regula i na agresivniji nastup na turističkim sajmovima.", dodala je Plantak. Mirko Duspara istaknuo je da se Slavonska košarica proširila na svih pet slavonskih županija i da je sa 113 članica danas najveći turistički klaster u Hrvatskoj.

Široka paleta proizvoda

Član klastera je i Veleučilište u Požegi koje ima stručni studij vinogradarstva i vinarstva pa studenti sami proizvode i na tržište plasiraju vrhunska vina. "Sva vina su načinili studenti u sklopu stručne prakse u vinogorju Kutjevo i stvarno imamo široku ponudu studentskih vina - graševina, merlot, cabernet sauvignon, žlahtina i druge sorte - od kojih su većina vrhunska vina te kvalitetna vina.", govori Josip Mesić sa Veleučilišta.

"Krenuli smo sa radom još prije 25 godina i polako smo šrili svoju paletu. Uz vina od maline, imamo rakiju, džem, žele i gusti sok. Prije 2 godine na tržište smo stavili još jedan proizvod, a to je vino od bazge.", govore iz OPG Ana Štefančić. Osim vina, sokova, rakije i džema, proizvođači nude domaće suhomesnate proizvode, domaće kravlje sireve izrađene na starinski način, med, voće, povrće, kolače, ali i razne suvenire, odjeću i obuću te igračke, a sve iz domaće radinosti.

Osnovne aktivnosti Klastera odnose se na organiziranje edukativnih radionica za članove, promociju i distribuciju proizvoda putem interaktivnog web portala, nastupe na sajmovima i održavanje posebnih prezentacija na pojedinim turističkim tržištima u zemlji i inozemstvu. Strateški partner Klastera je Ekonomski fakultet u Osijeku, a rad podupiru i resorna ministarstva, kao i Hrvatska turistička zajednica. Članovi Klastera okupljeni su oko zajedničkog cilja, a to je održivi razvoj turizma i povećanje konkurentnosti turističkog gospodarstva regije Slavonije kroz zajedničko planiranje i provođenje aktivnosti.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Slavonska košarica Turistički razvoj Milan Bandić Westin Kulin Galović Mirko Duspara Pustara Višnjica Biljana Lončarić Ksenija Plantak Vesna Živković Ruralni turitam Regionalni nastup Veleučilište u Požegi Josip Mesić Ana Štefančić Ekonomsk