Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paški sir Gligora
  • 15.08.2013.

Sir Gligora - svjetski šampion s Paga

Paški sir Gligora, spoj tradicije, znanja i vrhunske tehnologije, na međunarodnom natjecanju sira u Nantwichu u Velikoj Britaniji, proglašen je najboljim ovčjim sirom na svijetu

Foto: Rajko Polić
  • 572
  • 88
  • 0

U dva desetljeća slobodne Domovine u agraru se malo toga dobrog dogodilo. U tom neuralgičnom periodu, stalno se provlači sjena antagonizma velikih i malih, tajkuna i socijale, neujednačenog aršina i ažurnosti državnih potpora, pedantnih znalaca i lijenih neznalica.

Supruga Marija i kći Marina neumorne u promociji

S druge strane nije zanemariv broj onih koji samozatajno rade, stvaraju i šire se, usprkos svim uobičajenim, ali i nepredvidivim barijerama. Logično je onda pitanje, zašto ići na ruku samo nekolicini velikih, kako kažu nezadovoljni seljaci, a ne od mnogo malih potaknuti bar neke da postanu veći i gospodarski jači? "Gdje je seljak bogat, bogata je i država", tvrde nezadovoljni, ističući primjerice austrijski model. Kako se to u praksi postiže pitali smo obitelj Gligora iz paškoga Kolana, koja se ovih dana okitila još jednim, i to svjetskim zlatom za paški sir u Londonu, među nekoliko tisuća najboljih svjetskih ovčjih sireva.

Danas svi znaju za Siranu Gligora i sireve raznih vrsta jer specijalizirane trgovine imaju u svim većim gradovima (u Zagrebu na Dolcu), te za bezbrojna odličja koja su osvojili. No, kako je došlo do toga da paška nomadska ovca na škrtim aromatičnim čupercima trave, da dostatne količine tog božjeg dara, da se može primijeniti najsuvremenija tehnologija i osigurati isplative i dostatne količine tog vrhunskog proizvoda, objasnio nam je Ivan Gligora, "Svi smo mi od kolijevke na neki način vezani za našu ovcu. Nerijetki se kunu u tradiciju svojih nonica, ali što se vrhunskog proizvoda ustaljene kakvoće tiče, tu su škole, zadružne prakse i znanost općenito, stavili točku na i", ističući da ne bi gradio novu siranu s najboljom svjetskom (španjolskom) tehnologijom da sin Šime nije u Zagrebu završio agronomiju.

Paška ovca u vječnom trku za vlatima aromatične trave

"Ja sam mljekarsku tehničku školu u Kranju (tada jedinu u nas) s dvije godine prakse i naučio sve tajne prerade mlijeka od sira do sladoleda. Znanje smo pobirali od tehnologa velikih državnih mljekara, a zbog prakse, stručnjaci teoretičari su nas uvažavali kao da smo mi profesori.

Doma smo počeli s petstotinjak litara mlijeka, a danas su špice 15 do 20 tisuća litara dnevno, od oko trećine od 30 tisuća paških ovaca. Vrijednost nove tehnologije je u tome što su prve faze prerade automatizirane, a vertikalno prešanje i zrioba na naš način od četiri do 18 mjeseci, te specifična klima i krma daju svoje.

Nekadašnja skloništa za ovce od nevremena i bure

Proizvodimo mlade i zrele sireve, od pasteriziranog i svježeg ovčjeg, kravljeg i kozjeg mlijeka, a okvirna cijena na pragu (boutique) im je od 80 do 250 kuna", kaže čovjek koji poznaje sve teorije oko proizvodnje sira i uvažava znanost, pamti priče nonica, ali sa sinom Šimom stalno nadopisuje svoju autentičnu paško-sirarsku priču na internacionalnom jeziku najkompetentnijih svjetskih kušačkih nepca.

Foto: Rajko Polić


Tagovi

Ovce Sir Gligora Svjetski prvak Pag Proizvodnja sira Međunarodno natjecanje sira Nantwich Najbolji paški sir


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs