Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Magareći sir
  • 27.10.2014. 11:35

Rusi zainteresovani za uvoz magarećeg sira

Magareći sir iz Zasavice prodaje se po 1.000 evra za kilogram za čiju je izradu potrebno 25 litara mleka.

  • 339
  • 25
  • 0

Na magarećoj farmi u specijalnom rezervatu prirode u Zasavici, nedaleko Beograda, proizvodi se sir od magarećeg mleka, najskuplji sir te jedna od pet najskupljih poslastica u svetu. Za jedan kilogram ovog sira, za čiju je proizvodnju potrebno 25 litara magarećeg mleka, potrebno je izdvojiti 1.000 evra.

Godišnja proizvodnja magarećeg sira u Zasavici iznosi 50-100 kilograma, a upravo te količine planiraju plasirati na tržište Rusije pa su pregovori sa ruskom stranom već u toku. Distributer u ovom poslu trebalo bi da bude kompanija Beokapra u čijem je vlasništvu mlekara u Kukuljevcima koja proizvodi kozji sir. Za sada se sir prodaje u malim količinama, isključivo strancima putem pouzeća ili preko kampa Zasavica. Spada u kategoriju polutvrdih sireva i ne proizvodi se nigde drugde u svetu već samo u rezervatu u Zasavici, a pakuje se u ekskluzivna pakovanja od 50 grama. Osim sira, u ponudi Zasavice nalazi se i liker od magarećeg mleka koji se prodaje na decilitre, a od mleka se još pravi i sapun te kreme za lice, dok se magareće meso koristi za izradu kobasica.

Od spasavanja magaraca do ekskluzivnog proizvoda

Proizvodnja je krenula vrlo spontano. Sve je počelo idejom da se spasi vrsta kojoj je pretilo izumiranje, a reč je o Balkanskom magarcu. Kako je broj grla rastao, počelo se prodavati i magareće mleko kao proizvod, a nakon što su stvoreni viškovi mleka, rodila se ideja da se napravi ekskluzivan proizvod te je tako nastao sir od magarećeg mleka, čiji je rok ​​trajanja šest meseci. Sir je u samom početku zamišljen kao ekskluzivan poklon bogatim ljudima pa ne čudi da je za njega ozbiljno zainteresovano rusko tržište, a u Zasavici se nadaju uspešnoj saradnji te povećanju proizvodnje s obzirom na plan povećanja stada magaraca.


Tagovi

Magareći sir Tržište Rusije Liker od magarećeg mleka Specijalni rezervat prirode Zasavica Beograd Beokapra Mlekara Kobasice Magareće mleko Stado magaraca Polutvrdi sir

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D