Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita autohtonih proizvoda
  • 18.05.2016. 16:30

Razvojna šansa za poljoprivredu

Zamjenik župana dr. sc. Željko Kraljičak i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling, osmislili su projekt stvaranja županijske robne marke kako bi naglasili važnost zaštite autohtonih proizvoda.

  • 878
  • 122
  • 0

Jedna od prednosti članstva u Europskoj uniji, kada govorimo o proizvodnji hrane, leži u raznolikosti njezinih proizvoda i njihovim posebnim obilježjima koja su povezana s različitim geografskim područjima i različitim tradicionalnim metodama proizvodnje te koja omogućuje jedinstvene okuse pružajući raznovrsnost i autentičnost koju potrošači sve više traže i u Uniji i izvan nje.

Tako glasi samo jedan od 25 uvodnih članaka Uredbe br. 1144/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 22. listopada 2014. godine o mjerama informiranja i promocije u vezi s poljoprivrednom proizvodnjom, a koje se provode na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama. Europska komisija objavila je 04. veljače 2016. godine prvi poziv za podnošenje prijedloga za te mjere.

Priprema projekata robne marke u Osječko-baranjskoj županiji

Navedena Uredba sadržava širi opseg prihvatljivih poljoprivrednih proizvoda, a otvara i mogućnost uvođenja robnih marki ili podrijetla uz određene uvjete pa su dužnosnici Osječko-baranjske županije prepoznali u njima razvojnu šansu za najvažniju gospodarsku djelatnost u Županiji, poljoprivredu.

Tako je ova Uredba postala povod i podloga za pripremu projekta stvaranja županijske robne marke. Zamjenik župana dr. sc. Željko Kraljičak i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling, osmislili su projekt stvaranja županijske robne marke, a u njegovu razradu uključili su mlade stručnjake iz Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Hrvatska je krenula s obilježavanjem Dana zaštićenih autohtonih proizvoda!

Detaljna razrada projekta povezana je i uz saznanje da je Hrvatska radi naglašavanja važnosti zaštite autohtonih proizvoda 14. travnja 2016. godine krenula s različitim oblicima obilježavanja Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, manifestacije motivirane željom da proizvođačima iz područja poljoprivredno-prehrambene industrije donese povećanje profita.

Nisku konkurentnost hrvatske poljoprivrede treba dići na noge!

Nadalje, poznato je da domaći poljoprivredni proizvodi imaju nisku konkurentnost pa je zaštita hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda jedna od najdelikatnijih i najspecifičnijih elemenata gospodarske politike uopće.

Zaštićeni proizvodi Slavonije i Baranje!

Naravno, s ponosom možemo govoriti o već zaštićenim proizvodima kao što su Slavonski kulen, Baranjski kulen i drugi proizvodi, a poznato je da su tako brendirani proizvodi, osim dodane vrijednosti, znameniti i zbog očuvanja povijesnog, kulturnog i tradicijskoj naslijeđa Republike Hrvatske koja je u odnosu na svoje okruženje i bioraznolikost biljnih vrsta u potpunosti nekonkurentna u području poljoprivrede, što su osobite vrijednosti koje cijeni i podržava Europska unija.

Teška tržišna situacija svinjogojskog mesa i mliječnih proizvoda!

Pripremajući ovaj projekt, mladi stručnjaci Osječko-baranjske županije došli su i do godišnjeg programa Komisije za 2016. godinu koji je donesen 13. listopada 2015. godine putem provedbenog akta, a koji reagira na tešku tržišnu situaciju svinjogojskog mesa i mliječnih proizvoda. Sukladno tome, usporedili su te podatke sa stanjem na hrvatskom tržištu gdje je više od 80-90% svinja iz uvoza, gdje 600.000 tovne prasadi potječe iz uvoza i gdje proizvodnja mlijeka gotovo i nestaje sa sela. Nije li zastrašujući podatak kako nekadašnja cijena mlijeka od 4 kn/kg danas oscilira između 2,30 kn/l - 2,60kn/l?

111 milijuna eura na raspolaganju za sufinanciranje od EU!

Kao odgovor na pitanje kako rješavati teško stanje na hrvatskom tržištu, nameće se podatak da je 111 milijuna eura na raspolaganju za promociju programa odobrenih za sufinanciranje od strane EU za 2016. godinu, dok ukupni proračun namijenjen sufinanciranju mjera u okviru jednostavnih programa iznosi 93.650.000 eura.

Sufinanciranje od 70 - 80%!

Financijski doprinos Europske unije jednostavnim programima (za potrebe ove Uredbe jednostavan program znači program koji mogu predstaviti jedan ili više subjekta predlagatelja u okviru iste države članice) na unutarnjem tržištu iznosi 70% prihvatljivih rashoda, dok u trećim zemljama iznosi 80% prihvatljivih rashoda. Osim toga, bitno je istaknuti da stopa sufinanciranja za programe u kojima sudjeluje više korisnika na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama iznosi 80% prihvatljivih troškova.

Tržište brendiranih proizvoda EU teži 54,3 milijarde kuna!

Napokon, moto "Uživajte, to je iz Europe" naglašava politiku promocije čiji je cilj pomoći stručnjacima u sektorima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u proboju na međunarodna tržišta (težina tržišta brendiranih proizvoda Europske Unije kreće se oko 54,3 milijarde eura godišnje), ali naravno i osvijestiti potrošače o iznimnim naporima koje čine europski proizvođači kako bi osigurali kvalitetu proizvoda.

Na temelju imena i kvalitete, sutra zajamčenih i županijskom robnom markom, potrošači će (unatoč 15 do 30% višoj cijeni) znati preferirati certificirane autohtone proizvode te i na taj način promicati i poticati poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju na lokalnoj razini.

Štitimo domaću proizvodnju i našeg čovjeka!

Istina, uz hrvatske plaće i europske cijene većina hrvatskih potrošača s ustezanjem se odlučuje za skuplji proizvod, no dobro je poznato da samo unapređenjem prodaje, odnosno kupovine autohtonih proizvoda štitimo malog poljoprivrednika kojeg globalno tržište gotovo i ne zamjećuje.

Zato - štitimo domaću proizvodnju, tradiciju, identitet i našeg čovjeka, proizvođača. Stvaranje Županijske robne marke nije prvi, ali je svakako važan korak u tom procesu.


Tagovi

Zastita autohtonih proizvoda Autohtoni proizvodi Projekt Robna marka Brendiranje Trziste Europske Unije Otkupna cijena mlijeka Uvoz svinja Hrvatsko trziste Zasticeni hrvatski autohtoni proizvodi Slavonski kulen Baranjski kulen Uredba Europskog


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs