Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Igo Mat
  • 02.02.2015. 16:25

Razvoj prerade mesa uz potporu malih OPG-a!

Tvrtki Igo Mat d.o.o. iz Otruševca kod Samobora isplaćeno je 6,3 milijuna kuna iz IPARD-a za opremanje postojećih klaonica, hladnjača te objekata za proizvodnju. Uspješan je to primjer suradnje mesne industrije i domaćih kooperanata.

  • 1.562
  • 122
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvršila je novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za prihvatljive troškove u sklopu mjere 103 "Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda Zajednice".

Tvrtki Igo Mat d.o.o. iz Otruševca kod Samobora isplaćeno je 6.332.929,02 kuna, za rekonstrukciju i opremanje postojećih klaonica, rasjekaonica, hladnjača te objekata za proizvodnju mljevenog mesa i mesnih pripravaka te u opremu za obradu otpadnih voda, filtriranja zraka i rashladne sustave.

Pravo vrijeme za investiciju

Otvorenje novoga pogona u rujnu 2014.

"Inače, u investiciju, koja je obuhvaćala proširenje dosadašnjega proizvodnog i skladišnog prostora, te nabavu novih strojeva, uloženo je gotovo 20 milijuna kuna. Najveći dio, oko 13 milijuna kuna, osiguran je kreditom poslovne banke. Projekt je, konzultantskim uslugama Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije, prijavljen i na IPARD program, mjeru 103 i evo stigao nam je povrat više od šest milijuna kuna uloženih sredstava", ističu u Mesnoj industriji Igo Mat iz Otruševca, mjesta nedaleko Samobora u Zagrebačkoj županiji.

Suvlasnik tvrtke Zdravko Runtas mesarstvom se bavi više od trideset godina, a tvrtku je 1994. godine, osnovao s Hrvojem Šikićem i nazvao po svojim sinovima Igoru i Matiji. Igor danas vodi marketing i prodaju, a Matija se bavi proizvodnjom.

Suhomesnati proizvodi od crne slavonske svinje

"Prije smo prodavali meso državnim tvrtkama, a posljednjih godina specijalizirali smo se za proizvodnju suhomesnatih proizvoda i prerađevina. Jedini smo proizvođači samoborske salame kao županijske robne marke, no sve smo poznatiji i po proizvodnji suhomestih proizvoda od crne slavonske svinje kao i salame od konjskoga mesa koju radimo na tradicionalan, samoborski način.

Kuhana pašteta od crne svinje

Nakon što povećamo kapacitete, zatražit ćemo izvozni broj kako bi naše salame mogli prodavati i u zemljama Europske unije. Za sada je još ne izvozimo, no stranci je mogu kupiti u zagrebačkoj i zadarskoj zračnoj luci. Proizvode, osim u našim trgovinama u blizini tvrke, prodajemo i u zagrebačkim mesnicama u Španskom, na Branimirovoj tržnici te u Poljičkoj ulici", ističe suvlasnik Zdravko Runtas.

Muzej samoborske salame

Prvu crnu svinju, kažu, kupili su u Baniji plativši kilogram žive vage 20,00 kn. I bio je to početak nastanka dvije nove palete proizvoda, crne i riđe.

"Crnu liniju čine proizvodi od crne slavonske svinje i danas u toj paleti imamo dvanaest proizvoda. Od salame, šunke, pa do namaza, buđole i čvaraka. Razlika između crne autohtone svinje i onih običnih, je u tome što se crne uzgajaju i hrane po slavonskim šumama, slobodno se kreću po pašnjacima i prihranjuju manjim količinama žitrica. Njihov uzgoj traje i do tri puta duže od običnih svinja, no zato im meso odlikuju visoka kvaliteta i okus. Riđu paletu čine salama od konjskog mesa iz konjskog uzgoja te suhe kobasice", ističu u tvrtki.

Danas Igo Mat d.o.o. zapošljava gotovo 30 radnika i godišnje proizvede i do 50 tisuća komada salama, među kojima su i one za trgovački lanac Spar, odnosno njihovu marku Premium. Ima brojne kooperante kojima, kažu, odmah isplaćuju novac za isporučene životinje, te su tako jedan od primjera poslovne suradnje kojom su zadovoljni i oni i poljoprivrednici. No, investicijski ciklus ove tvrtke tu ne završava, jer u skoroj budućnosti namjeravaju izgraditi Muzej Samoborske salame, odnosno Kuću salame, koja će služiti za prezentaciju njihovih proizvoda. A spremni su, naravno, i za tržišta zemalja EU.


Tagovi

Igo Mat IPARD Mesna industrija Otruševac Zdravko Runtas Hrvoje Šikić Crna slavonska svinja Kooperanti Muzej Samoborske salame


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.