Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Healthy Meal Standard
  • 29.07.2015. 11:25

Prvi certifikati za zdrave jelovnike

Prvi certifikat za zdrave jelovnike pod nazivom Healthy Meal Standard (HMS) u Hrvatskoj, namijenjen je turističkim objektima, hotelima i restoranima, ali i specijalnim bolnicama te lječilištima.

  • 94
  • 3
  • 0

Prvi certifikat za zdrave jelovnike pod nazivom Healthy Meal Standard (HMS) u Hrvatskoj, namijenjen prije svega turističkim objektima, hotelima i restoranima, ali i specijalnim bolnicama te lječilištima, predstavljen je u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Taj se certifikat potencijalno može upotrijebiti i u školama, vrtićima te drugim ustanovama.

Vlasnica projekta HMS, nutricionistica Diana Gluhak koja je osmislila certifikat HMS, kaže kako je tu riječ o inovativnom načinu prehrane posebno kreiranom za ljude sa zdravstvenim problemima, primjerice pretilosti, šećernom bolesti te hipertenzijom. Osim toga, posebni jelovnici radit će se za djecu, sportaše te starije osobe. Riječ je o jelima sa smanjenim kalorijskim vrijednostima, no ta su jela ukusno i maštovito napravljena, kaže Diana Gluhak.

Sedam razina certificiranja

U Hrvatskoj se sve više razvija zdravstveni turizam kao posebna grana turizma koja omogućuje jačanje ukupne konkurentnosti turizma. Suvremeni turisti sve više pažnje pridaju zdravoj hrani, pa je zato osmišljena certifikacija i standardizacija HMS-a koja će hrvatskim hotelima osigurati promociju nove i atraktivne usluge. Kroz HMS projekt educiraju se zaposlenici u turističkim objektima, a certifikacija se odnosi na sedam razina tj. za određene skupine ljudi: pretile osobe, one koji boluju od šećerne bolesti, hipertenzije, osobe koje su osjetiljive na gluten, zatim na laktozu, posebni jelovnici namijenjeni djeci te sportašima.

Sve više kroničnih bolesti

Kako je istaknuto prigodom predstavljanja HMS projekta, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako će se do 2030. godine čak 75% uzroka smrti pripisati nezaraznim kroničnim bolestima. Tako je u Hrvatskoj već registrirano 400.000 bolesnika od šećerne bolesti, u Europi 60 milijuna, a u svijetu 387 milijuna. Od hipertenzije u našoj zemlji boluje čak 2,16 milijuna stanovnika, u Europi 341,3 milijuna, a u svijetu 970 milijuna stanovnika.


Tagovi

HMS projekt Diana Gluhak Zdravstveni turizam Hoteli Healthy Meal Standard Certifikat Zdravi jelovnik Sparkle HGK

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!