Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Zelenika
  • 24.09.2016. 09:00

Proizvodnja marmelade punom parom

Intenzivno je ovih dana u eko voćnjaku radila Antonija Zelenika iz Velike sa svojom obitelji. Bralo se voće i pripremali su se proizvodi - od vrhunskih eko marmelada do voćnih džemova čiju proizvodnju njeguje punih šest godina.

  • 8.301
  • 385
  • 0

Intenzivno je ovih dana u eko voćnjaku radila Antonija Zelenika iz Velike sa svojom obitelji. Bralo se voće i pripremali su se proizvodi - od vrhunskih eko marmelada do voćnih džemova čiju proizvodnju njeguje punih šest godina.

Gospođa Antonija sve je prisutnija na tržištu Hrvatske i brojnim sajmovima na kojima dobiva sve više priznanja jer se njen proizvod ocjenjuje visokim ocjenama.

Može se reći da je plantaža eko šipka i aronije u vlasništvu Antonije Zelenike kao takva jedinstvena na području Požeško-slavonske županije jer iz godine u godinu daje sve veće i kvalitetnije prinose.

Šipak tretiran samo propolisom

"Ove je godine prinos šipka jako dobar. Urod je iznad svih očekivanja kako po količini tako i po kvaliteti. U vlastitom posjedu imam 1,5 hektara na kojoj površini je najviše zastupljen šipak, a imam i aronije. Budnim sam okom pratila kroz cijelu godinu sve što se događa sa šipkom tako da sam ga tretirala šest puta i to isključivo propolisom.

Eko šipak se probire ručno

Ovih sam dana krenula sa proizvodnjom marmelada. Najviše ću proizvesti marmelada od šipka što je i razumljivo jer tih količina imam najviše. Budući da imam i aronije biti će i te marmelade, a biti će i džema. Proizvest ću određenu količinu marmelade i od drenka, a biti će i džema od jagode što je također iz vlastitog uzgoja. Uspjela sam ubrati i bazge tako da ću uspjeti proizvesti i jednu manju količinu te marmelade.

Marmelade od šipka, drijenka, bazge, jagode

Sve to proizvodim da tako kažem na svoj Antonijin način, na onaj kako me moja majka naučila. Ne mogu proizvesti dovoljne količine koje traže moji stalni kupci, ali i oni novi koji doznaju o kakvoj se kvaliteti radi", priča nam Antonija koju smo zatekli u njenom "mini proizvodnom pogonu" dok je kuhala i pripremala finalne proizvode marmelada i džema od šipka, aronije i bazge.

"Srce mi raste od sreće kada turisti nakon kušanja kupe moju marmeladu i odnose u Ameriku, Kanadu i druge zemlje" priča Antonija. Antonija je sa svojim proizvodima inače prisutna na gotovo svim poljoprivredno-prehrambenim sajmovima u RH gdje je kvaliteta njenih proizvoda odavno prepoznata. Određene količine plasira po tvz. zdravim trgovinama, a Antonijine marmelade traže i suvenirnice na Jadranskoj obali u kojima se ti proizvodi jako dobro prodaju.

Dubrovnik poznato odredište za marmeladu

Dubrovnik je već nekoliko godina Antonijino poznato odredište gdje voli osobno biti prisutna na svom štandu i prodavati svoje proizvode i pričati turistima kako i na koji način proizvodi marmelade i džemove.

"Turisti vole kušati moje proizvode i gotovo svi mi kažu da one marmelade koje dobivaju u hotelima nisu niti približne po kvaliteti kad usporede s ovim mojim marmeladama. Ako je veća grupa turista, posebice u Dubrovniku, i ako me iznenade znam ostati bez svojih proizvoda jer se doslovce razgrabe. Odnesoše moje marmelade po cijelom svijetu. Možete i zamisliti kada dođe neki kruzer odakle sve ima turista, a moje marmelade su za njih prava atrakcija", dodaje uvijek vedra i nasmijana Antonija Zelenika, prava majstorica u proizvodnju marmelada i džemova.

Radi se do jutra do mraka

Ako netko želi imati vrhunski proizvod poput marmelada koje ima Antonija taj se posao odnosno proizvodnja mora voljeti i u to unijeti cijelog sebe. Antonija kaže kako ona s velikom ljubavlju ovih dana od jutra do mraka proizvodi svoje omiljene proizvode koje će ponuditi sladokuscima koji ju već telefonski zovu i pitaju kada će stići na njihovu adresu naručeni proizvod.

Nakon kuhanja stavljaju se naljepnice

Do finalnog proizvoda nije lako doći i k tomu da još bude kvalitetan kako bi opravdao povjerenje onih stalnih kupaca koji znaju što hoće.

"Kada uberem šipak, a kao što ste vidjeli na ulazu sad ga ima oko 200 kilograma, njega dobro operemo i svaki šipak preberemo. Ne može se dogoditi da bude neki trul i oštećen. Kada se odvoje oni zdravi njih stavljamo u kazan u kojem se šipak kuha najmanje tri sata. Nakon kuhanja šipak se pasira kako bi se dobila željena smjesa. Tu smjesu onda još ukuhavamo kako bi se došlo do finalnog proizvoda kojeg punimo u teglice i pakiramo kako bi bio spreman za krajnjeg kupca", prepričava nam Antonija na koji način proizvodi marmeladu od šipka dodajući kako aroniju treba manje kuhati od šipka, te da od aronije većinom radi džem koji je također vrhunske kvalitete.

Skladištenje proizvoda i prerada voća

"Dok se šipak, aronija ili neka druga voćka nakon pasiranja ponovno kuha paralelno se peru teglice nakon čega se te staklenke stavljaju u sterilizator. U tako vruću staklenku nakon steriliziranja u te teglice odmah se sipa gotova marmelada. Vruća marmelada u vruću teglicu. Tako vruće teglice sa vrućom marmeladom zatvaraju se i budu oko pet minuta okrenute i onda se vraćaju u svoj pravi položaj. Tako vruće zatvorene teglice pokrijemo koje pokrivene prenoće i tek se sutradan lijepe naljepnice i proizvod skladišti", pojašnjava Antonija način proizvodnje, punjenja i skladištenja svojih proizvoda.

Proizvodi velike količine s obzirom na potražnju

"Proizvod ako je vruć nije dobro da se odmah premješta u neku drugu prostoriju u kojoj je niža temperatura. Proizvod nikako ne smije doživjeti temperaturni šok jer bi u tom slučaju izgubio dosta na svojoj kvaliteti", zaključuje Antonija i najavljuje kako će sa svojim proizvodima biti u subotu na sajmu u Požegi gdje će u ponudi biti vrhunski proizvodi koji se možda neće niti ohladiti, a već će biti kupcima ponuđeni.

Obitelj Zelenika ima i voćnjak sa 300 stabala raznog drugog voća, najviše jabuka i šljiva koje također na svoj prepoznatljiv način proizvodi, ali u manjim količinama.

Autor: Dražen Krstanović, Požega EU portal


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Antonija Zelenika Eko voćnjak


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."