Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kave
  • 11.01.2016. 08:20

Proizvodnja kave više ne zadovoljava potražnju?

Prognozira se da bi kroz 80 godina moglo nestati oko 60 posto arabice, ako se nešto pod hitno ne promijeni i pronađu alternativna rješenja i nove vrste kave.

Foto: pixabay.com
  • 458
  • 64
  • 0

Potrošnja kave raste iz dana u dan, a tržišni stručnjaci upozoravaju na mogući manjak u opskrbi zbog suše u Brazilu. Statistika pokazuje da od 2011. godine potražnja za kavom u prosjeku raste 2,4% godišnje, pri čemu je vodeći potrošač kave u svijetu Europa, s godišnjom potrošnjom koja premašuje 51 tisuću vreća od po 60 kilograma.

Slijede Azija i Oceanija s više od 30 tisuća vreća od 60 kilograma te Sjeverna Amerika, s više od 27 tisuća vreća godišnje.

Proizvodnja kave opada, a potražnja raste

Potražnja je prema ovotjednim podacima ICO-a tradicionalno jaka u zemljama kao što su Kanada, EU, Japan, Norveška, Švicarska i SAD. Trend jačanja potražnje bilježe pak tržišta u nastajanju, kao što su Alžir, Australija, Rusija, Južna Koreja, Turska i Ukrajina.

U 2014. ukupna svjetska potrošnja kave dosegnula je 143,25 milijuna vreća. Proizvodnja se smanjuje i procjenjuje se da je u sezoni 2014/2015. bila 2,3% manja nego u prethodnoj sezoni. Prema nekim je izvješćima u 2015. ukupno proizvedeno 141 milijun vreća kave, zbog suše i gljivica u Brazilu.

Cijena kave će rasti?

Prema nekim bi procjenama potražnja za kavom na globalnoj razini trebala u idućih pet godina porasti 25% i dosegnuti 175,8 milijuna vreća kave u 2020.

"Prognozira se da bi kroz 80 godina moglo nestati oko 60% arabice koju danas imamo, ako se nešto pod hitno ne promijeni i pronađu alternativna rješenja i nove vrste kave. Sve su evidentnije klimatske promjene, a samim time i pojava novih problema i bolesti u uzgoju. Gljivice su puno doprinijele, iako mislim da ponekad i proizvođači kave pretjeruju i dezinformiraju ljude kako bi cijena kave na burzi rasla", smatra Matija Matijaško, barista i stručnjak za kavu iz Osijeka.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Suša Proizvodnja kave Cijena kave Brazil Matija Matijaško


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.