Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakije i likeri
  • 30.01.2017. 10:30

Proizvodi neobične ljekovite rakije i likere

Ivan Roginić iz Oriovca proizvodi 200 vrsta rakija, likera i tinktura, a jedna od popularnih rakija je i "Protunervozara", koja, kako joj i ime govori, djeluje protiv nervoze.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 5.522
  • 493
  • 0

Čičak, celer, peršin i ostalo poznato bilje iz našeg prirodnog okoliša samo su dio sirovina koje za svoje likere, rakije i tinkture koristi i alkemičar iz Oriovca Ivan Roginić. Kao kemijski tehničar po struci, cijeli život je posvetio istraživanju ljekovitosti bilja i voća.

"Bavio sam se biljem i raznim egzotičnim voćem i povrćem. Kako bi napitci trali duže vrijeme, počeo sam raditi macerate, likere, rakije, kako bih ih koristio kao lijekove", otkriva Ivan.

Likeri zanimljivih naziva i djelovanja

Likeri stoje najmanje godinu dana prije uporabe. Među brojnim vrstama alkoholnih destilata, najviše je takozvanih narodnih lijekova. Svaki od njih ima svoju namjenu, ali i zanimljive nazive. Zanimljiva je tako rakija "Protunervozara", odnosno gorki biljni liker koji, kako mu i naziv kaže, djeluje protiv nervoze.

Svaka receptura za određeni proizvod ima svoje specifičnosti i male tajne u pripremi. Uz već poznate likere poput višnjevca, orahovca i kruškovca, na policama se mogu naći i likeri nešto zahtjevnijih tehnologija proizvodnje.

Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Oriovac Liker Rakija Proizvodnja Tinktura


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]