Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrijska strategija
  • 07.03.2014. 09:15

Prehrambena industrija čuvar tržišta

U Nacrtu strategije navodi se kako je prehrambena industrija čuvarica tržišta i zaposlenosti, ali da neće moći rasti visokim stopama, unatoč kvaliteti

  • 530
  • 47
  • 0

Ovih dana diljem zemlje u Županijskim komorama predstavlja se Nacrt prijedloga industrijske strategije RH 2014.-2020. Pomoćnica ministra gospodarstva, Sabina Škrtić, istaknula je kako se Nacrt predstavlja kako bi se potaknula javna rasprava o tom dokumentu.

"Prijedlog želimo na ovaj način predstaviti ključnim dionicima hrvatskog gospodarstva, potaknuti javnu raspravu, odnosno stručnu javnost da daje svoje konkretne sugestije i prijedloge na ovaj nacrt, kako bismo iznjedrili najkvalitetnija rješenja", rekla je gđa. Škrtić te dodala kako se u Industrijskoj strategiji predlaže niz mjera potpore kojima bi se otklonili ključni problemi i dao vjetar u leđa prerađivačkoj industriji.

Prerađivačka industrija važna je za svaku nacionalnu ekonomiju

"Prerađivačka industrija važna je za svaku nacionalnu ekonomiju. Činjenica je da svako radno mjesto koje se otvori u prerađivačkoj industriji za sobom povlači pet do šest radnih mjesta u pratećim djelatnostima", naglašava Škrtić. Napomenula je kako strategija predlaže nešto drukčiji pogled na prerađivačku industriju upravo zbog stanja u kojem se ona našla, kako u Hrvatskoj tako i u Europi. I Europska unija, dodala je, raspravlja o potrebi renesanse prerađivačke industrije.

"Pokušali smo definiranim modelima detektirati one sektore koji u budućem razdoblju u najkraćem roku imaju najviše šanse za brzi rast te da u ovom trenutku imaju adekvatne potencijale i znanja potrebna da bi taj rast mogli i ostvariti. Prepoznali smo osim prehrambeno-prerađivačke i industriju za proizvodnju namještaja kao važne čuvare. Prepoznali smo i farmaceutsku, elektro, metaloprerađivačku industriju. To su segmenti u kojima imamo značajne potencijale", napomenula je Škrtić.

Predstavnici prehrambene industrije iskazali nezadovoljstvo

Predstavnici prehrambene industrije nezadovoljni su zbog toga što je ta industrija u predloženoj strategiji okarakterizirana kao čuvar domaćeg tržišta i zaposlenosti, a ne kao pokretač od najvećeg strateškog potencijala, što drže da bi trebala biti. U strategiji se navodi kako proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja namještaja neće moći rasti visokim stopama, ali imaju posebnu kvalitetu.

Na ove primjedbe Škrtić je odgovorila kako je javna rasprava i započeta s namjerom da svi zainteresirani daju svoje komentare i prijedloge na nacrt prijedloga strategije. Istaknula je kako je svaka sugestija i kritika dobro došla uz pretpostavku da je argumentirana. Nakon što Nacrt prijedloga industrijske strategije prođe javnu raspravu, bit će izrađen konačni prijedlog te upućen u uobičajenu proceduru usvajanja, pojasnila je Škrtić. Strategija bi mogla biti donesena do kraja ovog mjeseca.


Tagovi

Industrijska strategija Prehrambena industrija Sabina Škrtić Industrija namještaja Prerađivačka


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.