Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 30.11.2016. 18:00

Potrebne su nam rigorozne kontrole hrane

Kontrole hrane moraju biti rigorozne, zaključuju i u Osječko-baranjskoj županiji. No za to je potrebna i pomoć države te ekipiranje inspektora, podizanje standarda kvalitete i financiranje analiza.

Foto: bigstockphoto.com, volkovslava
  • 1.909
  • 189
  • 0

"Osječko-baranjska županija već godinama upozorava na kvalitetu hrane koja se uvozi u Hrvatsku. Upozoreno je i na posljedice koje će nastupiti za Hrvatsku nakon uvođenja sankcija između EU i Rusije te je zatraženo da se domaće proizvođače i prerađivače zaštiti od uvoza europskih viškova.

Nažalost, ta i mnoga druga upozorenja nisu imala odjeka kod državne vlasti, a sada se kao posljedica takvog uvoza dogodio i smrtni slučaj. Ministarstvo poljoprivrede je dobro reagiralo te dajemo potporu svim državnim službama za sustavnu kontrolu kvalitete hrane" rekao je župan Osječko-baranjske županije, dr. sc. Vladimir Šišljagić na radnom sastanku s predstavnicima institucija s područja Osječko-baranjske županije zaduženima za sigurnost hrane, održanom 23. studenoga 2016. godine u Osijeku, a vezano za sagledavanje zdravstvene ispravnosti hrane na području Osječko-baranjske županije u svjetlu posljednjih događaja na tržištu hrane.

Trebamo promijeniti standarde

Na sastanku sa županom bili su predstavnici Hrvatske agencije za hranu, Zavoda za javno zdravstvo OBŽ, veterinarske i sanitarne inspekcije, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske obrtničke komore te HGK Županijske komore Osijek.

Župan je naglasio kako je radi zaštite domaćeg tržišta i proizvođača potrebno promijeniti standarde uzorkovanja i testiranja zdravstvene ispravnosti hrane, posebice uvozne, povećati proračunska sredstva za te mjere te osigurati da se zakoni jednako provode nad proizvođačima i uvoznicima.

Upozorio je kako je samo prošle godine uvoz hrane u Hrvatsku bio veći od tri milijarde dolara, a kao primjer kako je uništena domaća proizvodnja naveo je da je u Županiji od 2.843 proizvođača mlijeka u 2004. godini, lani ostalo njih samo 547.

Rigorozne kontrole hrane zahtijevaju potporu države

Založio se da nadležne nacionalne službe dobiju potporu u provedbi rigorozne kontrole hrane, osobito s obzirom na situacije da potvrde o zdravstvenoj neispravnosti mesa dođu tek nakon što meso već bude prodano na tržištu. Kao poseban problem izdvojio je nedovoljno financiranje uzorkovanja hrane, navodeći da Županija godišnje izdvaja 1.500.000 kuna za testiranje zdravstvene ispravnosti vode, dok se za uzimanje uzoraka i testiranje hrane u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, što je u nadležnosti države, iz državnog proračuna godišnje izdvaja 90.000 kuna, a i taj iznos je sada smanjen na samo 45.000 kuna.

Kroničan nedostatak inspektora

Voditelj službe za epidemiologiju Zavoda Josip Milas upozorio je na kronični nedostatak inspektora, posebice sanitarnih, u cijeloj Hrvatskoj, zbog čega inspekcije ne mogu tijekom cijele godine provoditi istu razinu kontrole. Kao dodatne probleme naveo je zastarjelost pravilnika te preklapanje nadležnosti različitih inspekcija.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić podsjetio je da stranim trgovačkim lancima nitko nije postavljao uvjete koliko domaće hrane moraju imati na hrvatskim policama, dok su se neke druge države u tom smislu zaštitile propisivanjem normi.

Na policama više domaće hrane?

"Prošle godine smo počeli raditi prijedlog zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, ali ono što smo u taj zakon htjeli ugraditi očito se nekome nije svidjelo, jer su aktivnosti stale. Taj se zakon mora završiti, kako bi uveli standarde kvalitete za domaće, ali i za uvozne proizvode, jer svaka država ima pravo poduzimati određene mjere kako bi ostvarila samodostatnost u proizvodnji hrane", poručio je Brlošić.

Iako u posljednjim akcijama uzorkovanja hrane u Osječko-baranjskoj županiji nisu zabilježeni slučajevi salmonele, potrebnim drži izmijeniti i uskladiti pravilnike o radu nadležnih inspekcija, kako se ne bi događalo da interesni lobiji utječu na donošenje pravilnika koji im odgovaraju, s ciljem ostvarivanja svojih financijskih ili drugih interesa, ne vodeći računa o zdravstvenoj ispravnosti hrane kao nacionalnom interesu.

Nemaju novca za analize

Zamjenik župana dr. sc. Željko Kraljičak upozorio je da se u Hrvatsku može uvesti i prodavati meso zamrznuto 40 godina, a da se ne prekrši niti jedan hrvatski zakon.

"Analizirali smo 45 uzoraka kolača, 41 uzoraka sladoleda, 17 uzoraka sireva i 49 sendviča. Dakle, ukupno 152 uzorka za cijelu istočnu Hrvatsku. Ministarstvo očito nema dovoljno novaca", iznijela je zabrinjavajuće podatke dr.sc. Suzana Ćavar, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju ZJZ Osijek.

Foto: bigstockphoto.com, volkovslava


Tagovi

Osječko-baranjska županija OBŽ Vladimir Šišljagić Kvaliteta hrane


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]