Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetske cijene hrane
  • 06.06.2016. 09:00

Poskupjela hrana - šećer u vodstvu!

FAO izvještava kako su porasle cijene hrane u svibnju u odnosu na travanj ove godine. Osim toga, predviđa se veća proizvodnja pšenice i kukuruza u 2016. godini.

Foto: TEA/bigstockphoto.com
  • 1.008
  • 98
  • 0

Prema podacima agencije Ujedinjenih naroda FAO, već četvrti mjesec zaredom rastu cijene hrane, povećavši se za 2,1% od travnja, na prosječnih 155,8 bodova, ali su još uvijek za 7% ispod razine cijena od prije godinu dana.

Najveće poskupljenje u svibnju zabilježeno je za tržište šećera, čija je cijena veća za 11,7% u odnosu na prethodni mjesec, kao posljedica slabijih prognoza za proizvodnju u Indiji, koja je drugi najveći svjetski proizvođač šećera. Ovakve prognoze potisnule su vijest o obilnom urodu šećerne trske i povoljnim izvoznim mogućnostima vodećeg svjetskog proizvođača šećera, Brazila.

Porasla cijena žitarica

Porasla je i cijena žitarica za 1.6% u odnosu na travanj ove godine, a uzrokovano je to naglim povećanjem cijene kukuruza i povećanom ponudom aromatičnih vrsta riže. Meso je poskupjelo za 2%, a razlog tome je, izvještava FAO, snažna uvozna potražnja u Aziji za svinjetinom iz Europske unije.

Najmanje povećanje cijena pokazuje indeks cijene mlijeka, koje je poraslo za samo 0,4% u odnosu na travanj, i to zahvaljujući većim cijenama mlijeka u EU i stabilnom međunarodnom potražnjom mlijeka u prahu i maslaca.

Indeks cijena biljnih ulja pokazuje smanjenje cijena za 1,8% u svibnju u odnosu na travanj, a uzrok tome je jeftinije palmino ulje nakon tromjesečnog poskupljenja, što se dovodi u vezu sa slabijom potražnjom iz Kine, Indije i Europske unije.

FAO podiže prognoze za globalnu proizvodnju pšenice i kukuruza

FAO predviđa veću globalnu proizvodnju žitarica u 2016. godini na 2,543 milijuna tona, za samo 0,7% niže od rekordne proizvodnje u 2014. godini.

Potražnja za žitaricama će biti nešto niža u odnosu na svibanjske procjene, a procjenjuje se da će iznositi 2,546 milijuna tona. U isto vrijeme, prognoza za globalnim zalihama žitarica povećana je na 642 milijuna tona, i to zbog povijesne revizije kineskih zaliha pšenice.

Globalna trgovina žitarica predviđa pad za 1,9% u odnosu na prethodnu godinu, na 369 milijuna tona. Iz FAO vjeruju kako će to utjecati na jaču konkurenciju vodećih izvoznika za tržišni udio, što bi opet moglo držati globalne cijene pod kontrolom.

Foto: TEA/bigstockphoto.com


Tagovi

FAO Indeks hrane Cijena Mlijeko Meso Žitarice Šećer Ulje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić