Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz poljoprivrednih proizvoda
  • 05.02.2016. 12:30

Pokrivenost uvoza izvozom sve više raste!

Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda veći od 1,2 milijarde eura!

  • 937
  • 93
  • 0

U prvih 10 mjeseci 2015. godine izvezeno je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 1,241 milijarde eura, a uvezeno 2,101 milijarde eura. Tako je generirana negativna bilanca od 860 milijuna eura.

Prema istom razdoblju prethodne godine izvoz je porastao za 19%, uvoz je porastao za 9%, a negativna bilanca smanjila se za 2%. Pokrivenost uvoza izvozom je 59%. Udio poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnom robnom izvozu je 13%, a udio u ukupnom uvozu iznosi 14%.

Smanjenje negativne bilance

Najznačajniji izvozni proizvodi u promatranom razdoblju su svježe ribe s udjelom od 6,6%, kukuruz (6,1%), čokolada (5,4%), šećer (5,4%), preparati za umake (Vegeta i dr.) (4,0%) te sladni ekstrakti (4,0%). Najznačajniji uvozni proizvodi su svinjsko svježe meso s udjelom od 6,0%, čokolade (4,6%), kruh i peciva (4,5%), stočna hrana (4,2%), razni prehrambeni proizvodi (3,8%).

"Raduje nas smanjenje negativne bilance, no uvoz je i dalje previsok. Očekujemo da će strukturne promjene ubrzati smanjenje deficita i povećati konkurentnost i izvoz poljoprivrednih proizvoda", rekla je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković.

Popis uvezenih i izvezenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u razdoblju I-X 2015. možete pronaći u privitku ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Izvoz Božica Marković HGK Prehrambena industrija Poljoprivredni proizvodi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.