Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja jaja
  • 30.03.2016. 08:30

Pojeli smo 80 milijuna jaja! Koliko smo proizveli?

U Hrvatskoj gdje proizvodnja godinama opada, u prosjeku se proizvede 800 milijuna komada jaja, a samo za blagdan Uskrsa potrošili smo barem 10 posto.

Foto: Martina Popić
  • 882
  • 25
  • 0

Koliko ste za Uskrs pojeli jaja? Dva, pet, ne znate ni broj? Koliko ste utrošili na kolače, ali i neizostavno bojanje? Deset ili više? Koliko god to bilo, kada je riječ o jajima, poznata je činjenica da se na svjetskoj razini godišnje proizvede čak 1,2 milijardi komada.

U Hrvatskoj, pak, gdje proizvodnja godinama opada, u prosjeku se proizvede 800 milijuna komada jaja. Iako je teško reći koliko točno, sigurno je da smo za blagdane pojeli/ubacili u kolače, barem 80 milijuna komada jaja. Najmanje. Uzmemo li da nas ima oko 4,5 milijuna, bilo bi to manje od 20 jaja po stanovniku.

Povećan uvoz jaja

No, da ne umaramo nagađanjima o konzumaciji, domaća proizvodnja - a proizvodnjom jaja se kod nas bavi 27 registriranih tvrtki, nije nam dovoljna. U Hrvatsku je, naime, prošle godine uvezeno 105 milijuna komada konzumnih jaja, što je porast za čak 113%.

Rezultat je to, pisao je nedavno i Agroklub, porasta proizvodnje jaja u zemljama EU i istovremenog smanjenja broja nesilica u Hrvatskoj nastalog kao posljedica usklađivanja sa zakonskom regulativom koja uređuje zaštitu životinja na farmama.

Svjetski dan jaja

Nevezano koja su se našla na vašem stolu - domaća ili uvezena, sigurno je tek da su jaja itekako zdrava namirnica. Sadrže 11 različitih vitamina i minerala. Svoj status, osim vezanja uz Uskrs i činjenicu da simboliziraju novi život, potvrdila su i dobivanjem vlastitog dana. Naime, jeste li znali da se Svjetski dan jaja obilježava drugog petka u listopadu?

U prosjeku, jedna osoba pojede 173 jaja godišnje. Najviše ih, kaže statistika, konzumiraju u Kini. Čak 40% godišnje proizvodnje. Uz jaja, fascinantne su i koke nesilice. Prosječna kokoš leže između 250 i 270 jaja godišnje, a neke i preko 300. Bijele nesu bijela jaja, smeđe kokoši smeđa.

Kako god, na vašem stolu je sigurno ostalo još skuhanih jaja. Nemojte da propadnu, a jaja svakako jedite i ostalih dana u godini. O tome, koliko je potrošeno šunki, mladog luka i rotkvica, nekom drugom zgodom.


Tagovi

Jaja Uskrs Svjetski dan jaja Uvoz Nesilice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]