Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podravka
  • 10.02.2017. 12:00

Podravka 50 godina na ruskom tržištu ruši rekorde

Podravka: 2016. godina rekordna po prodaji na ruskom tržištu!

  • 1.589
  • 155
  • 0

Podravka, vodeća hrvatska prehrambena kompanija obilježava 50 godina poslovanja na velikom tržištu Rusije.

Povijest i rezultate poslovanja Podravke na ruskom tržištu, na konferenciji za medije održanoj u Moskvi, predstavili su Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke, članice Uprave Olivija Jakupec i Iva Brajović, zatim potpredsjednik Podravke za Regiju Rusija i CIS, Damir Perlok, direktorica predstavništva Podravke za tržište Rusije Marijana Mihalić-Balog te Jakov Despot, direktor Hrvatske gospodarske komore u Rusiji.

Od 1967. godine Vegeta dostupna Rusima

1967. godine, u okviru dogovora razmjene između tadašnjeg SSSR-a i Jugoslavije, na rusko su tržište zakoračili Vegeta, Podravka pileća juha s rezancima i goveđa juha s rezancima te vrlo brzo stekli povjerenje među potrošačima.

Ovim su se proizvodima uskoro pridružile i ostale juhe u vrećici, juhe u kocki, dječja hrana, ajvar, proizvodi na bazi rajčice, smrznuto povrće, paštete itd. Danas su Podravkini proizvodi dostupni širom Ruske federacije - od Kalinjingrada do Dalekog istoka

Rast prodaje od 55,2%

Regija Rusija, ZND i Baltik, u 9 mjeseci 2016. godine ostvarili su najveći rast unutar Podravka Grupe. Ukupna prodaja Podravke (hrana i lijekovi) na ruskom tržištu u ovom periodu iznose 23,5 milijuna eura, što je rast 55,2% u odnosu na godinu ranije. Podravka je tijekom 2016. godine prodala više od 30 milijuna komada svojih proizvoda na tržištu Rusije.

"Tijekom posljednjih pet godina imamo kontinuirani trend rasta koji je najviše došao do izražaja s osnivanjem vlastitog poduzeća u 2014. godini kada smo počeli potpisivati direktne ugovore s maloprodajnim lancima i distributerima, što nam je omogućilo i širenje asortimana i penetraciju u sve dijelove Ruske federacije. Sukladno tome, od 2014. godine udvostručili smo rast na ruskom tržištu unatoč sankcijama, devalvaciji rublje i drugim nepovoljnim okolnostima", izjavio je Damir Perlok, potpredsjednik Podravke za Regiju Rusija i CIS.

Podravka među tri vodeće kompanije na ruskom tržištu

Podravka je lider na ruskom tržištu u dijelu univerzalnih začina i juha u vrećici za kuhanje te predvodnik trendova u stvaranju prehrambenih proizvoda. Ovisno o kategoriji i vrsti proizvoda, Podravka je među tri vodeće kompanije u odnosu na konkurenciju. U segmentu univerzalnih začina Podravka je drugi proizvođaču količinskom i vrijednosnom smislu, s tržišnim udjelom od 15% vrijednosno (Izvor: Nielesen kolovoz 2015./rujan 2016).

Predsjednik Uprave Podravke, Zvonimir Mršić govorio je o daljnjim planovima i ambicijama, kako za rusko tržište tako i globalno.

Predviđa se rast i na drugim tržištima

"Planovi za budućnost precizno su zacrtani. Cilj Podravke je u narednih pet godina rasti na međunarodnim tržištima, kako organski tako i kroz strateška partnerstva sa lokalnim kompanijama na tržištu.

Rusiju gledamo kao glavno tržišta za daljnji rast i razvoj koristeći oba modela, a očekujemo dvoznamenkaste stope rasta. Rusko tržište je postalo prvo Podravkino izvozno tržište još daleke 1967. Od tada se puno toga promijenilo no u globalnoj strategiji kompanije - rusko tržište je vodeće u smislu rasta i mogućnosti razvoja", zaključio je Zvonimir Mršić predsjednik Uprave Podravke.

Podravka danas izvozi u više od 60 zemalja, ima 15 vlastitih kompanija na različitim tržištima, 12 filijala, vlastitu distribuciju u devet zemalja i 17 pogona za proizvodnju u četiri zemlje. Sveukupno zapošljava 6.200 ljudi, dok je u kompaniji Podravka Rusija trenutno zaposleno 27 djelatnika.

Izvor: Podravka


Tagovi

Podravka Rusija Tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]