Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita na EU tržištu
  • 06.07.2016. 11:08

Oznaka izvornosti za krčko maslinovo ulje!

Hrvatska je dobila još jednu oznaku za proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu!

Foto: pezibear/Pixabay
  • 900
  • 42
  • 0

U registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, provedbenom uredbom komisije EU, upisano je i Krčko maslinovo ulje!

Time je Hrvatska, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja/ Ogulinskog kiselog kupusa, Baranjskog kulena, Ličkog krumpira, Istarskog pršuta/Istrskog pršuta, Drniškog pršuta, Dalmatinskog pršuta, Poljičkog soparnika/ Poljičkog zeljanika/ Poljičkog uljenjaka i Zagorskog purana, dobila još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Proces pokrenula Udruga maslinara Krka

Proces zaštite naziva, "Krčko maslinovo ulje" (ZOI), podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede, započeo je u siječnju 2014. godine, kada je Udruga maslinara Krka "Drobnica" podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva "Krčko maslinovo ulje". Ministarstvo poljoprivrede je u travnju 2015. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti čime je naziv "Krčko maslinovo ulje" postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

U lipnju 2015. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti "Krčko maslinovo ulje" na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv "Krčko maslinovo ulje" upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Proces zaštite naziva, "Krčko maslinovo ulje" (ZOI), započeo je u siječnju 2014. godine, kada je Udruga maslinara Krka "Drobnica" podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva "Krčko maslinovo ulje".

Proizvodnja "Krčkog maslinova ulja" odvija se isključivo na području otoka Krka i manjih otočića koji se nalaze unutar administrativnih granica otočnih jedinica lokalne samouprave grad Krk i općina: Baška, Vrbnik, Punat, Dobrinj, Malinska-Dubašnica i Omišalj.

"Krčko maslinovo ulje" je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima od autohtonih krčkih sorti maslina: Debela, Naška, Rošulja i Slatka koje moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80%. Za proizvodnju "Krčkog maslinovog ulja" mogu se koristiti i sorte koje se nalaze na definiranom zemljopisnom području, ali ne u udjelu većem od 20% i koji nema utjecaja na kvalitetu proizvoda.

Ulja s visokim sadržajem oleinske kiseline i polifenola

Otok Krk je hrvatski najsjeverniji otok i utjecaj kontinenta na klimatske uvjete mediteranskog područja je tu najizraženiji, a poznato je da masline uzgojene u takvim područjima daju ulja s visokim sadržajem oleinske kiseline i polifenola koji štite "Krčko maslinovo ulje" od kvarenja, te mu daju svježinu i aromatičnost. Tijekom zime niske temperature, čak i pojava snijega, a ljeti visoke temperature, suša i škrti tereni stvaraju biološki stres na koji maslina odgovara stvaranjem, sekundarnih metabolita-polifenola, visokovrijednih komponenti koje daju specifičnost "Krčkom maslinovom ulju".

Pikantnost i gorčina pozitivne su osobine "Krčkog maslinovog ulja", a posljedica su visokog sadržaja polifenola koji posjeduju i antioksidativna svojstva i štite ulje od kvarenja uslijed oksidacije. Međusobno djelovanje lokalnih prirodnih faktora, autohtonih sorti, ljudskih čimbenika i tradicije maslinarstva i uljarstva dalo je proizvod pod nazivom "Krčko maslinovo ulje" čije su osobine jedinstvene za cijelo područje otoka Krka.

Prilikom stavljanja u promet svaka pakovina mora imati i znak. Pravo na uporabu znaka, pod jednakim uvjetima, imaju svi korisnici oznake koji na tržište stavljaju proizvod koji je sukladan Specifikaciji proizvoda.

Foto: pezibear/Pixabay


Tagovi

Krčko maslinovo ulje Zaštićeno Oznaka izvornosti Otok Krk


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]