Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koristan otpad
  • 28.10.2016. 07:30

Otpad iz uljara spašava mesnu industriju

Recikliranje otpadnih proizvoda iz uljara danas je veliki svjetski trend koji je u skladu s globalnom tendencijom očuvanja okoliša i pretvaranja otpada u korisnu sirovinu.

Foto: bigstockphoto.com, withgod
  • 3.270
  • 157
  • 0

Suradnica Maslinara dr.sc. Mirella Žanetić predstavlja najnovije istraživanje koje je pokazalo kako prirodni antioksidansi iz otpadne vegetabilne vode produljuju rok trajanja mesu.

Preradom maslina u ulje bilo kojim tehnološkim procesom neizostavno nastaje određena količina nusproizvoda, a to su: vegetabilna voda (tzv. otpadna voda iz uljara u slučaju trofazne prerade) i suha komina te vlažna i žitka komina (ako se radi o dvofaznoj centrifugalnoj preradi). Problemi vezani uz ovu vrstu otpada su u prvom redu veliki ekonomski troškovi adekvatnog zbrinjavanja, ali još ozbiljniji problem je aspekt zagađenja okoliša.

Koristan otpad

Ovi nusproizvodi mogu biti samo otpad ili se mogu smatrati korisnim otpadom, tj. sirovinom koju je moguće reciklirati i ponovo upotrijebiti, što je danas sve više prisutno u velikim maslinarskim zemljama, posebno u Italiji i Španjolskoj.

Kao najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja, Španjolska proizvodi više od 4 milijuna tona maslininog otpada godišnje, što svakako zahtijeva ozbiljan širi održivi pristup upravljanja ovom vrstom otpada koji pogoršava negativni utjecaj na okoliš i gospodarstvo. Istovremeno, ove otpadne tvari sadrže visoke udjele fenola i drugih potencijalno obnovljivih resursa za recikliranje koji bi bili od koristi za dugoročnu dobrobit okoliša.

Upravo recikliranje otpadnih proizvoda iz uljara danas je veliki svjetski trend koji je u skladu s globalnom tendencijom očuvanja okoliša i pretvaranja otpada u korisnu sirovinu. Tako se znanstvenici posljednjih desetak godina intenzivno bave proučavanjem mnogih korisnih metoda procesiranja i ponovne primjene ovih nusproizvoda nakon prerade maslina u ulja.

Izvor: Maslina, Mirella Žanetić, Foto: bigstockphoto.com, withgod


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Maslinovo ulje Koristan otpad

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.