Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodne kvote
  • 03.07.2016. 12:00

Osječka šećerana zakinuta za 2 milijuna eura?

Ministarstvo poljoprivrede smanjilo je proizvodnu kvotu proizvodnje šećera od šećerne repe i Šećerani uskratilo prihod!

Foto: Tvornica šećera Osijek
  • 1.403
  • 65
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je proizvodne kvote za proizvodnu godinu 2016./2017., za proizvodnju šećera od šećerne repe, i to za sve tri hrvatske šećerane. Međutim, kako piše glas-slavonije.hr, tim je rješenjem Ministarstvo zakinulo osječku Šećeranu za čak dva milijuna eura prihoda!

Naime, Tvornici šećera Osijek smanjena je proizvodna kvota šećera iz šećerne repe s dosadašnjih 67.507 tona na 64.296 tona (smanjenje za 3211 tona). Sladorani Županja je smanjena proizvodna kvota sa 67.507 tona na 64.701 tona (smanjenje za 2806 tona), a virovitičkom VIRO-u je proizvodna kvota povećana s 57.863 tona na 63.881 tona (povećanje za 6018 tona).

Posljednja godina proizvodnih kvota

Kako navode, ako se Sladoranu i Viro promatra kao grupu Viro, proizvodna kvota im je povećana sa 125.370 tona na 128.582 tona, dakle za 3211 tona, a za upravo toliko je smanjena proizvodna kvota Tvornici šećera Osijek.

Dosadašnja proizvodna kvota od 67.507 tona Tvornici šećera Osijek dodijeljena je rješenjem Ministarstva poljoprivrede od 19. studenoga 2012. Ovo je, inače, posljednja godina važenja proizvodnih kvota. Kod raspodjele kvota za šećer poštivala se presuda
Upravnog suda u Osijeku, rekao je za glas-slavonije ministar Romić.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, Sladorana i Viro žalili su se na doijeljene kvote 2012. i 2014. godine, a Upravni sud u Osijeku Ministarstvu je dao uputu da raspodjela proizvodnih kvota mora imati mjerljive i objektivne kriterije dodjele kvota te su donijeli Rješenje na temelju kriterija proizvodnje šećera od domaće šećerne repe u posljednjih deset godina, uključujući i proizvodnju u zadnje tri godine.

Foto: Tvornica šećera Osijek


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Tvornica šećera Proizvodne kvote Šećer


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]