Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Marija
  • 17.07.2016. 07:30

Od ruža stvaraju marmeladu, liker i ulje za kožu!

Profesionalno se gospar Vlaho i njegova supruga Marija bave ovim poslom sedam godina, a amaterski deset godina. U širokoj paleti proizvoda može se pronaći čak 26 vrsta likera, 12 vrsta rakija i 12 vrsta marmelada.

  • 5.398
  • 525
  • 0

Gospar Vlaho Bonić iz Dubrovnika je vjerojatno osoba koja je jedna od prvih koja je počela u Starom gradu u Dubrovniku bavit se proizvodnjom raznovrsnih likera, rakija, marmelada. Naime ovaj gospar posjeduje recepte od ženine majke koji su zapisani u jednoj bilježnici i stari od davnina.

Tako se Obrtu Marija koji se bavi prodajom likera i suvenira može pridodati oznaka originalnosti jer zaista imaju mnoge proizvode koje drugi nemaju, a jedan od glavnih je liker od ruže, marmelada od ruže i ulje za kožu od ruže.

Bogata paleta proizvoda od ruže i agruma

Profesionalno se gospar Vlaho i njegova supruga Marija bave ovim poslom sedam godina, a amaterski deset godina. U širokoj paleti proizvoda može se pronaći čak 26 vrsta likera i zasigurno nitko u Hrvatskoj nema toliko vrsta likera, 12 vrsta rakija nešto s kontinenta nešto domaćih, 12 vrsta marmelada, Njegove atraktivne marmelade su mnogi pokušali kopirati, posebice marmeladu od ruže, ali nisu uspjeli.

Bogatstvo ružinih plodova

Što se tiče pripreme ruža za proizvode poznato je da one na proljeće mirišu, cijelo ljeto se peku na suncu i onda se poslije pripremaju za proizvode. Upravo se proizvodi od ruže najviše prodaju. Kako kaže Vlaho Bonić malo je onih koji su probali marmeladu od ruže a da je nisu kupili. Inače marmelada je pakirana u veća i manja pakiranja.

"Kantarion se ne pravi od cvijeta rascvjetanoga, nego se pravi od pupoljka, jer kad procvjeta pčela digne sve ono što vrijedi u kantarionu i ostane samo boja", naglasio je Vlaho Bonić koji proizvodi ulje sa ružama poslije kupanja.

Dubrovački grb na proizvodima

Specifična je kako kaže gospar Vlaho grka naranča. Tako on ima proizvode od svih agruma - limuna, naranče, grke, slatke, narančina. Ističe kako ima grku naranču sa smokvom, pa grku naranču sa bazgom itd.

"Proizvodima sa ljutom narančom ili limunom ne treba ništa dodavati jer već imaju svoju kiselinu jer se može uhvatiti tufina zato je potrebno samo malo kiseline", naglasio je Vlaho.

Svi likeri i rakije po njegovom mišljenju idu najbolje s kockom leda, a stranaci najviše kupuju rakije, iako mogu sve probati. Ono što još dodatno potvrđuje originalnost ovog obrta i njegovih vlasnika jest da imaju čak liker od čičimka. I ne samo to. Jedini imaju dubrovački grb na svojim proizvodima. Jedno je sigurno, originalnost i kvalitetu proizvoda im nitko ne može ukrasti. Iako bi mnogi htjeli.


Fotoprilog


Tagovi

Vlaho Bonic Starom gradu Dubrovniku Likera Rakija Marmelada Obrtu Marija Likera Suvenira Liker od ruze Marmelada od ruze Ulje za kozu od ruze Vrsta likera Vrsta rakija Vrsta marmelada Marmelade Kopirati Ruza Peku Proizvodi od ruze Paki


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/