Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište šećera
  • 09.10.2016. 16:30

Očekuje se veća cijena šećera u EU

Smanjen obujam proizvodnje, uvoz i zalihe podržavaju povećanje cijene šećera u EU. Nakon bogatog prinosa šećerne repe u sezoni 2014/15. EU je značajno ograničila proizvodnju u 2015/16. Površine šećerne repe su smanjene za 13%, a proizvodnja smanjena za 24%.

  • 2.380
  • 116
  • 0

Smanjen obujam proizvodnje, uvoz i zalihe podržavaju povećanje cijene šećera u EU. Nakon bogatog prinosa šećerne repe u sezoni 2014/15. Europska unija je značajno ograničila proizvodnju u 2015/16. Površine šećerne repe su smanjene za 13% i u kombinaciji sa smanjenim prinosom slatkog korijena došlo je do smanjenja proizvodnje šećera za 24% u godini dana. Dodatno, uvoz u 2015/16 je ispod višegodišnjeg prosjeka, pogotovo iz EPA/EBA država.

Prekid "jaza" između cijena u svetu i Europskoj uniji odrazio se na cijenu London bijelog šećera N˚5, koja je u proljeće 2016. nadmašila prosječnu cijenu šećera iz Europske unije. To se nije dogodilo još od proizvodne sezone 2011/12.

Smanjene zalihe šećera

Smanjena proizvodnja, u kombinaciji s uvozom u manjem obujmu i stabilnom potrošnjom, dovela je do smanjenja zaliha šećera. Od finalnih zaliha u količini 3,9 milijuna tona u rujnu 2015. u istom periodu ove godine zalihe šećera su procijenjene na 1,2 milijuna tona. Niska dostupnost šećera na tržištu EU dovodi do značajnog povećanja spot cijena za neugovoreni šećer tijekom posljednjih mjeseci. Europska unija prati prosjek cijene bijelog šećera koja je nastavila trend rasta dostigavši 437 eura po toni u lipnju. To je za 5,6% veća cijena nego u srpnju 2015, i na najvećoj je razini od studenog 2014. godine.

U proizvodnji, očekuje se povećanje u posljednjem kvartalu sezone 2016/17

Europska unija očekuje u 2016/17 proizvodnju šećera 16,9 milijuna tona što je povećanje za 14% u odnosu na 2015/16 ali je ispod petogodišnjeg proseka. Prinos šećerne repe je nepromijeenjen, 73 tona po hektaru, što je petogodišnji prosjek. Proizvodnja šećerne repe je bila predviđena na 110 milijuna tona, više za osam posto u odnosu na 2015/16,

Konačna proizvodnja šećera je i dalje neizvjesna kao i prinos šećerne repe, a posebno sadržaj šećera. To je još podložno promjenama na kraju 2016 kalendarske godine. Dok su na prinos šećerne repe u državama koje se nalaze u takozvanom pojasu šećerne repe, na primjer Francuska, Nizozemska, Belgija i Ujedinjeno Kraljevstvo, negativno uticali vlažni uvjeti u proljeće, ljetno vrijeme je doprinijelo rastu, kako u većem prinosu tako i sadržaju šećera. Međutim, sadašnji vremenski uvjeti otežavaju vađenje šećerne repe. U nekim državama, kao što je Poljska, projekcije prinosa ukazuju na to da će biti dobra kampanja ali utjecaj hladnoće i kiše su uvijek rizični na kraju vegetacije.

Realne osnove za jaku cijenu šećera u narednoj godini

Na svjetskoj razini očekuje se da će 2016/17 tržišna godina biti druga u proizvodnom deficitu, uz očekivanje da če potrošnja rasti brže nego opskrba. To će rezultirati smanjenju rezervi u svijetu i učiniti sektor manje agilnim da odgovori na moguće nepovoljne događaje u bliskoj budućnosti, a može utjecati na povećanje cijene šećera u narednim mjesecima i kampanji.


Izvori

Agri EU


Tagovi

Cijena šećera Tržište šećera


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistra je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]