Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 07.08.2016. 10:30

Nema poskupljenja za poljoprivredne proizvode

FAO: Cijene hrane vjerojatno neće rasti u bliskoj budućnosti!

Foto: Karolina Tušek
  • 1.166
  • 58
  • 0

Pad cijena hrane u svijetu tijekom mjeseca srpnja, nakon pet mjeseci njihova oporavka, signalizira da poljoprivredni proizvodi vjerojatno neće znatnije poskupljivati u bliskoj budućnosti, izjavio je ekonomist Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), Abdolreza Abbassian.

FAO indeks cijena hrane pao je u srpnju za 0,8%, na 161,9 bodova, prekinuvši svoj uzlazni trend nakon siječnja, kada je bio potonuo blizu najniže razine u sedam godina.

Cijene hrane na međunarodnim tržištima su 1,4% jeftinije nego u prošlogodišnjem srpnju, pokazao je taj indeks koji mjeri mjesečne promjene cijena košarice žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera.

Velika zaliha žitarica

Abbassian navodi da su povoljni vremenski uvjeti pogodovali uzgoju žitarica, stvorivši njihove veće zalihe. Indeks cijena žitarica pao je za 5,6 posto u odnosu na srpanj, a samo je riža pritom zabilježila rast cijene. Snažno su pale i cijene biljnih ulja, za 2,8%.

"Ako neće biti iznenađenja u vezi vremenskih uvjeta, na putu smo golemih uroda. To će sigurno pritiskati cijene hrane u ostatku sezone", ocjenjuje Abbassian.

Foto: Karolina Tušek


Tagovi

FAO Cijene hrane


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."