Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kašnjenja u plaćanju mljekarima
  • 30.05.2014. 08:35

Neisplata potraživanja sustavno uništava mljekare

Kooperanti se javljaju u očaju, žale se da im Vindija duguje potraživanja još iz siječnja ove godine, što se osobito odnosi na mlijeko. "Nemamo novca niti za naftu, a sjetva je u punom jeku", izjavio je jedan od oštećenih kooperanata.

Foto: depositphotos.com
  • 643
  • 102
  • 0

Iz Vindije su odbili komentirati situaciju u kojoj ih kooperanti optužuju za iznimna kašnjenja u plaćanju. Kao razlog kašnjenju navode se problemi u kojima se Vindija našla zbog velikih trgovačkih lanaca, a prema neslužbenim informacijama portala Index.hr upravo Agrokor Vindiji duguje desetke milijuna kuna.

Neisplaćena potraživanja

Kooperanti se javljaju u očaju, žale se da im Vindija duguje potraživanja još iz siječnja ove godine, što se osobito odnosi na mlijeko. "Nemamo novca niti za naftu, a sjetva je u punom jeku", izjavio je za Index.hr jedan od oštećenih kooperanata. Ipak, nitko ne želi javno progovoriti o slučaju. Razlog je iskustvo prijašnjih slučajeva u kojima bi se kooperantima koji su javno istupali, Agrokor osvećivao dodatnim produžavanjem odluke o neplaćanju potraživanja pa čak i odbijanja plasiranja proizvoda u svome lancu, čime ih se doslovno uništilo.

Pogodovanje velikom kapitalu

Neki su rješenje pronašli u prelasku na suradnju s Dukatom, no tu su bili odbijeni. Naime, zbog međusobnog dogovora dviju kompanija, Dukat s njima odbija suradnju. Mnogi su od mljekara u bezizlaznoj situaciji, ostavljeni bez ikakvih mogućnosti. Kolika su dugovanja prema kooperantima, Vindija nema namjeru otkriti javnosti, a isti je slučaj i s koncernom Agrokor, koji svoja financijska izvješća ne objavljuje javno. Prema posljednjim dostupnim informacijama iz 2010. godine, Agrokor je dobavljačima dugovao osam milijardi kuna.

Neovisno o neisplaćivanju potraživanja kooperantima, država i dalje redovito Agrokoru isplaćuje potpore i to u višemilijunskom iznosu. Očito je da se radi o još jednom slučaju pogodovanja velikom kapitalu. Ipak, nakon podizanja medijske prašine, mljekari potvrđuju da su im isplaćena dugovanja za siječanj, a očekuje se i isplata dugovanja za veljaču.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Mljekari Vindija Agrokor Dukat Neisplaćena potraživanja Dugovanje kooperantima Isplata dugovanja Pogodovanje Mlijeko Kapital Višemilijunski iznos


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.