Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alen Barić osvaja Slavonce
  • 25.02.2017. 16:30

Nakon Prasećeg butika u Vinkovcima priča ide dalje

"Banke ne žele financirati malog proizvođača jer njih najviše zanimaju nekretnine koje posjeduje podnositelj zahtjeva za kredit i koje može staviti na hipoteku. Tek kada vide da nešto posjeduješ, pristaju razgovarati jer im je najvažnije osigurati se ako ne budeš u mogućnosti vraćati kredit".

Foto: Alen Barić
  • 13.709
  • 1.705
  • 0

Prije tri i pol mjeseca pisali smo o Alenu Bariću, 32-godišnjem stočaru iz Ivankova nadomak Vinkovaca koji se dosjetio i u Vinkovcima krajem listopada prošle godine otvorio Praseći butik. Ondje prodaje pečenu prasetinu izrezanu na kocke ili rolovanu prasetinu pa ljubitelji ove delicije više ne moraju nabavljati tri ili pet kilograma svježe prasetine i peći je, već mogu kupiti pola ili kilogram prasetine pećene u krušnoj peći ili na ražnju.

U Vinkovcima je Barićeva ideja prihvaćena s oduševljenjem i jedno vrijeme je bio lokalna zvijezda i dokaz kako mladi poduzetnici mogu uspjeti ako imaju dobru ideju. Alen je vlasnik tvrtke "AŠF svinjogojstvo" gdje je stado od 150 ovaca, 200 krmača, po 500 tovljenika u turnusu i godišnje proizvede i othrani 2 500 prasaca, a obrađuje i 50 hektara zemlje gdje proizvodi hranu za potrebe svoje farme.

Praseći butik planira se proširiti i u Slavonski Brod

Ohrabren uspjehom u Vinkovcima gdje su se čudili kako se toga nije netko ranije sjetio budući da svinjogojci stalno kukaju kako teško mogu prodati prasce i svinje, Barić je krajem siječnja Praseći butik sa istom ponudom kao u Vinkovcima, otvorio i u Osijeku. Dosta toga se, kako vidimo, dogodilo u poslovnom životu Alena Barića i njegove tvrtke pa valja podsjetiti kako je nedavno u središtu Vinkovaca, u Zvonimirovoj ulici, otvorio mesnicu gdje nudi meso i mesne prerađevine s svoje farme. Dakle, sve 100% hrvatski proizvod!

Svježa prasetina

Nisam se obogatio, ali ima sve više posla

"Financijski nisam nešto posebno profitirao i ne mogu reći da sam se obogatio, ali ima puno više posla pa sam morao zaposliti 10 novih radnika i sada ih imam 16. Svakog dana valja ispeći dovoljno prasaca, izrezati ih ili rolovati i uz to brinuti o cijeloj farmi, ishrani i čišćenju nekoliko stotina grla, razvesti pečenu prasetinu u Vinkovce i Osijek, a od nedavno kada smo otvorili u Vinkovcima i mesnicu, valja svaki dan dovesti svježe meso i prerađevine.

No, iako nisam financijski na nekom velikom dobitku, zadovoljan sam jer se povećao obim posla i ostvaruje se u dobrom smjeru moja nakana da meso koje proizvedem na farmi u Ivankovu, prodam u raznim oblicima. Nisam ni računao na brzo bogaćenje već samo da plasiram ono što proizvedem. Ne mogu se osloniti samo na prodaju jednom trgovačkom lancu gdje plasiram svježu prasetinu, svinjetinu i janjetinu ili kupcima koji već godinama kod mene kupuju.

Širenje prodajne mreže

Planiram uskoro otvoriti Praseći butik i mesnicu u Slavonskom Brodu i sada snimam stanje koje su navike Brođana da bi u ožujku krenuli. Na tvrtku sam prijavio i prodajnu djelatnost tako da mogu u ova tri grada prodavati pakovanja mesa i prerađevina od mesa proizvedenog na mojoj farmi u Ivankovu", kaže Alen Barić, dodajući kako širenjem prodajne mreže ima puno više posla, ali i više troškova zbog najma lokala, većih doprinosa i drugih davanja državi, većih troškova za gorivo i drugih energenata.

Aplicira svoje projekte na fondove EU i računa da će tako uspjeti održavati, modernizirati i proširivati proizvodnju jer na kredite domaćih banaka ne može računati. O banakama mladi i uspješni ivankovčki poduzetnik nema baš najbolje mišljenje.

Banke ne žele financirati malog proizvođača

"Banke ne žele financirati malog proizvođača jer njih najviše zanimaju nekretnine koje posjeduje podnositelj zahtjeva za kredit i koje može staviti na hipoteku. Tek kada vide da nešto posjeduješ, pristaju razgovarati jer im je najvažnije da se osiguraju ako ne budeš u mogućnosti vraćati kredit. Tako se ponaša 70 posto banaka. Njih moj poslovni plan uopće ne zanima, već samo nekretnine na koje će 'sjesti' ako što pođe po zlu", zaključuje Alen Barić, dodajući kako gledajući na ono što je postigao zadnjih mjeseci, više ne razmišlja o odlasku u Njemačku što je do tada bila jedna od najozbiljnijih opcija.

Foto: Alen Barić


Fotoprilog


Tagovi

Svinje Prasad Praseći Butik Krušna Peć Ražanj Prasetina Janjetina Vinkovci Osijek Slavonski brod


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]