Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalne cijene hrane
  • 18.05.2015. 07:25

Najniže cijene hrane u posljednjih pet godina

Vrijednost košarice osnovnih prehrambenih proizvod FAO, UN Agencije za hranu, još od lipnja 2010. godine nije bila na razini nižoj od 171 bod

Foto: depositphotos.com,
  • 338
  • 116
  • 0

Cijene osnovnih prehrambenih proizvoda u travnju su na globalnoj razini bile najniže u posljednjih pet godina. Još od lipnja 2010. godine vrijednost košarice osnovnih prehrambenih proizvoda prema indeksu FAO, UN-ove Agencije za hranu, nije bila na razini nižoj od 171 bod.

Njihovom košaricom obuhvaćene su žitarice, meso, mlijeko i mliječni proizvodi, biljne masnoće i šećer, a vrijednost joj se u travnju spustila za 1,2%, dok je na godišnjoj razini indeks smanjen za 19,2%, prenio je SEEbiz. Prema FAO-ovim prognozama, kako su naveli u svojem izvješću, takav bi se trend mogao nastaviti zbog jakog dolara i velikih zaliha.

FAO-va košarica osnovnih prehrambenih proizvoda

Silazni trend uočljiv je i kod žitarica. Naime, prema FAO-vim procjenama u svijetu bi ih se ove godine moglo proizvesti 1,5% u odnosu na prošlogodišnji rekordni urod od 2,509 mlijardi tona, ali sve ovisi o vremenskim prilikama. Kako bi se ostvarile prognoze, vrijeme bi trebalo ostati normalno do kraja sezone.

Istovremeno se očekuje povećanje proizvodnje kultura koje se koriste u proizvodnji biljnih ulja za 5,7% što se pripisuje, s jedne strane, snažnom urodu soje, a s druge slabijom potražnjom u sektoru biogoriva te nižim cijenama i većim zalihama, ali i mlijeka te mliječnih proizvoda za oko 2% - dok će ih u stopu slijediti i proizvodnja mesa.

Na hrvatskim tržnicama, prema izvješću TISUP-a (Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi), cijena većine povrtnih vrsta tijekom proteklog mjeseca zabilježila je pad, a to se posebice odnosi na mladi luk, zelenu salatu, endiviju, špinat i blitvu pošto ovo povrće u travnju dolazi i iz uzgoja na otvorenom prostoru. Ovdje je, pak, u usporedbi s istim mjesecima posljednjih pet godina uočeno kako je cijena povrća - viša. Tako se značajno više novca moralo izbrojati za, primjerice, zeleni i crveni kupus te papriku baburu.

Manje se na hrvatskim tržnicama u travnju plaćala mandarina te jabuka Elstar i Zlatni delišes, ali su istovremeno porasle cijene crnog stolnog grožđa, jagoda, banana i limuna.

Foto: depositphotos.com, @aikidoki


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Cijene Travanj TISUP FAO Mlijeko Meso Žitarice Voće Povrće Tržnica Svijet Soja Biljna ulja Biogorivo Dolar Zalihe Povrće Elstar Zlatni delišes


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)