Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mecator
  • 24.11.2015. 16:15

Mercator utrostručio dobit - trend potrošnje stagnira

Mercator utrostručio dobit, no trend potrošnje u Sloveniji bez zaokreta.

  • 140
  • 5
  • 0

Slovenski trgovački lanac Mercator u prvih je devet mjeseci ove godine utrostručio dobit u odnosu na lani, ali u trendu potrošnje kod slovenskih kupaca nema ozbiljnog preokreta nakon izlaska iz recesije, nego je tek zaustavljen pad potrošnje iz ranijih godina, izjavio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik od utorka direktor Mercatora Toni Balažič.

"Pad potrošnje je zaustavljen, ali ne primjećujemo ozbiljan preokret i trebat će više godina da dođe do povjerenja potrošača kako bi ponovo počeo rasti", kazao je Balažič, dodavši da na percepciju potrošača i spremnost da više troše negativno utječu krizne sigurnosne situacije, kakva je sada s izbjeglicama u Europi.

Negativna percepcija potrošača

Sve to negativno utječe na percepciju potrošača i njihovo povjerenje u novi razvoj, koji omogućuje da se potrošnja poveća, kazao je Balažič. Mercator je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poslovao s dobiti od 31 milijun eura, dok su njegovi prihodi dosegnuli 1,95 milijardi eura, što je 2% manje nego u istom razdoblju lani. Na povećanje dobiti, koja se pokazuje u zadnjih 14 mjeseci otkako Mercator posluje u okviru sistema koncerna Agrokor, prema Balažičevim riječima, djeluju mjere povećanja učinkovitosti poslovanja i smanjenja troškova i nove poslovne sinergije te činjenica da je bivšu trgovačku mrežu Mercatora u Hrvatskoj, koja je ostvarivala gubitak, preuzeo Konzum.

Rascjepkanost prehrambene industrije

Balažič je odbacio mišljenja kako će prodaja Mercatora koncernu Agrokor u perspektivi štetiti razvoju slovenske poljoprivredno-prehrambene industrije, kako se to ponekad čuje od nekih slovenskih političara i velikih dobavljača.

"Za svoj dugoročni razvoj, slovenska prehrambena industrija sama nosi odgovornost", kazao je Balažič, dodavši da je njen problem rascjepkanost, a ponekad i politika državnih subvencija te da je pogrešno mišljenje kako države s jakom prehrambenom industrijom moraju imati u svom vlasništvu i najveće trgovačke lance.

"Austrijska prehrambena industrija važi za najbolju u Euuropi, a možda i u svijetu, a nemaju veliki austrijski trgovački lanac jer u tom poslu dominiraju Nijemci", kazao je Balažič za ljubljanski Dnevnik.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Mercator Slovenija Balažič

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]