Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruske sankcije
  • 04.09.2014. 16:05

Maslinovo ulje i vino smiju se izvoziti u Rusiju

Unatoč ruskim sankcijama koje bi mogle pogoditi određene hrvatske izvoznike, za vino i maslinovo ulje ne moraju se brinuti.

Foto: depositphotos.com
  • 321
  • 42
  • 0

U prva četiri mjeseca ove godine došlo je do znatne eskalacije uvoza mesa, posebice mesnih prerađevina te mliječnih proizvoda više dodane vrijednosti kao što su fermenti, maslac i sirevi. Istovremeno pada izvoz, najvećim dijelom zbog gubitka CEFTA tržišta, što sve zajedno ugrožava domaću prerađivačku industriju, a dodatne teškoće se očekuju zbog ruskog embarga na izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na njihovo tržište.

Već su proteklih tjedana neki strani trgovački lanci u Hrvatskoj počeli vršiti dodatni pritisak snižavanjem ionako niskih cijena mliječnih proizvoda. Budući da članice EU-a koje su izvozile pretežito na rusko tržište sada to više ne mogu, postoji realna opasnost da će hrvatsko tržište biti preplavljeno mesnim i mliječnim proizvodima ostalih članica. Štete će biti, no Hrvatska će zabranu izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusku Federaciju proći manje bolno od većine članica Europske unije, s obzirom na učinak koji bilježimo u trgovanju na tom tržištu.

Koje će hrvatske tvrtke pogoditi ruske sankcije?

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iz Hrvatske je u prva tri mjeseca ove godine u Rusiju izvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda vrijednih 3,2 milijuna dolara pri čemu najviše umaka, jabuka, kruški i dunja, juha, sladnih ekstrakata, kruha, peciva i mesa.

Tvrtke iz sektora poljoprivrednih-prehrambenih proizvoda koje imaju dozvolu ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, što je preduvjet za izvoz njihovih proizvoda na rusko tržište, su Cromaris, koji se bavi uzgojem, preradom i prodajom autohtone jadranske ribe i školjki; Ostrea, za preradu i konzerviranje riba, rakova i školjki; Sardina, koja se bavi ulovom, preradom i konzerviranjem ribe te uzgojem proizvoda marikulture, te veliki prehrambeni koncerni Podravka, PIK Vrbovec, Vindija i Belje. Nema previše hrvatskih tvrtki koje bi izravno bile pogođene sankcijama pa se očekuje se da će njihovo poslovanje biti otežano, ali ne i onemogućeno.

Mogao bi biti ugrožen segment od oko 1,5 % ukupnog hrvatskog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, što je 20-25 milijuna dolara.

Nema ograničenja za vino i maslinovo ulje

Tvrtka Capo iz Brtonigle jedna je od rijetkih koja u Rusiju izvozi i vino i maslinovo ulje iz Istre. Kako saznaje Glas Istre od Capovog enologa Elvisa Visintina, u ovu tvrtku još nije stiglo nikakvo upozorenje da u Rusiju više neće moći izvoziti vino i maslinovo ulje. Početkom ove godine, tvrtka je u Rusiju izvezla 4.000 boca maslinovog ulja po 0,25 l, a sljedeća pošiljka dogovorena je tek za početak sljedeće godine. Prvi ovogodišnji izvoz Capo vina za Rusiju planira se za studeni, a ugovoreno je 15.000 boca, među kojima najviše malvazije, zatim crnog i sivog pinota, te crne kupaže Taurus.

Od Gospodarske komore dobili su popis na kojem piše što je pod embargom, a što nije, a vino i maslinovo ulje na popisu definitivno nisu. Povrh toga, njihova tvrtka ima potpisane desetogodišnje ugovore s dopuštenjima za izvozu određenih vrsta vina u Rusiju, pa sumnjaju da bi ruski partneri kršili te ugovore. Zasad nisu nimalo zabrinut da bi se poslovi s Rusijom mogli poremetiti.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Maslinovo ulje Vino Elvis Visintin Capo Ograničenje Izvoz Ugovor Sardina PIK Vrbovec Cromaris Ostrea Podravka Vindija Belje CEFTA Trgovački lanci Uvoz mesa Jabuke Kruške Dunje Juhe Pecivo


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.