Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta hrane
  • 03.05.2016. 15:30

Lošiji proizvodi za novije države članice!

Više od trećine proizvoda je slabije kvalitete u novijim državama članica, nego u starijim. Zbog toga, problem različite kvalitete proizvoda će se uvrstiti u Strategiju jedinstvenog tržišta.

Foto: viewapart/bigstockphoto.com
  • 1.149
  • 56
  • 0

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je prijedlog hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan da se problem različite kvalitete naizgled istih proizvoda u novijim i starijim državama EU članicama uvrsti u Strategiju jedinstvenog tržišta.

Velika je to pobjeda za novije članice EU, jer je do sada većina iz zapadnih država odbijala takve amandmane, odbacujući mogućnost da takav problem uopće postoji.

Provodit će se istraživanje za usporedbu proizvoda

Ukazali su na to da je više od trećine proizvoda slabije kvalitete u novijim državama članicama, nego u starijim. Istraživanje je pokazalo i da se u istim tvornicama namjerno odvajaju lošiji proizvodi kako bi se poslali u novije države članice. Isto tako, čak je 14 od 24 testirana proizvoda bilo skuplje upravo u mlađim članicama.

Primjer su dali i za deterdžente, ukazujući na to da onaj za njemačko tržište slabije miriši, ali ne zato jer Nijemci tako više vole, već zato što je slabiji.

Dokazano plaćamo skuplje, a dobivamo slabiju kvalitetu.

Ono što je svakako zanimljivo za potrošače, je da će se provoditi istraživanje u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu. Uspoređivat će se proizvodi iz Hrvatske i Njemačke, a upravo će hrvatski potrošači imati priliku odrediti koji proizvodi će se testirati. Naime, provest će se telefonska anketa na slučajnom uzorku.

Još je 2011. godine slovačka Agencija za zaštitu potrošača objavila istraživanje koje je pokazalo kako proizvodi koji se prodaju na policama starijih i novijih država članica imaju značajne razlike u kvaliteti. Europska komisija sufinancirala je to istraživanje, ali već godinama ignorira njegove rezultate.

Foto: viewapart/bigstockphoto.com


Tagovi

Biljana Borzan Europski parlament Kvalitea Proizvodi Tržište Potrošači


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰