Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tomislav Tolušić
  • 09.12.2016. 18:00

Ljudima domaća hrana, proizvođačima tržište

Tolušić: Kratkim lancima opskrbe potrošači dobivaju kvalitetniju hranu, a proizvođači osigurano tržište za svoje proizvode!

Foto: Maja SantosiPIXSELL
  • 7.944
  • 1.255
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pozdravlja prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika HDZ-a na Prijedlog zakona o javnoj nabavi kojim se daje prednost kratkim lancima opskrbe te zahvaljuje ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić što je prepoznala vrijednost koju će ovaj amandman donijeti domaćim proizvođačima hrane.

Povezivanje poljoprivrede i javnog sektora

Predloženim amandmanom daje se mogućnost da naručitelji pri odabiru najpovoljnije ponude trebaju uzeti u obzir kriterije povezane s predmetom nabave poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane koji omogućuju jače povezivanje poljoprivredno-prehrambenog i javnog sektora uz istovremeno osiguravanje svježine proizvoda, smanjivanje troškova transporta i distribucije, veće iskorištavanje nutritivnih vrijednosti proizvoda, ali i smanjenje negativnih učinaka transporta na okoliš.

Javna nabava otvara vrata poljoprivrednicima

Sve naše ustanove mogu imati svježu hranu

"Na ovaj način će sve naše škole, vrtići, bolnice, vojarne, studentski centri, starački domovi i druge ustanove moći nabaviti hranu koja od polja do stola putuje najviše 48 sati. Time će potrošači dobiti kvalitetniju i svježiju, odnosno nutritivno bogatiju hranu, a domaći proizvođači imat će unaprijed osiguran plasman svojih proizvoda", izjavio je ministar Tolušić.

Dugoročna ekonomska korist

Omogućavanjem javne nabave ovih proizvoda, karakterističnih za kraj u kojem se nalazi objekt naručitelja s obližnjih poljoprivrednih gospodarstava, kroz kratke lance opskrbe s manjim brojem posrednika u lancu opskrbe, ostvaruje se dugoročna ekonomska korist kroz povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje, uključivanje u potrošnju domaćih proizvoda, smanjenje vanjsko-trgovinskog deficita i jačanje hrvatske privrede uz smanjenje efekta porezne evazije, te u konačnici ostanak sredstava u Državnom proračunu.

Foto: Maja SantosiPIXSELL


Tagovi

Tomislav Tolušić Zakon Javna nabava


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."