Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone marke
  • 30.09.2013.

Lički krumpir ponuđen u Lovincu

Priznanje Ličkog krumpira je veliki potencijal, ali zahtijeva kupce koji mogu platiti kvalitetu

Foto: Rajko Polić, Irena Farlan
  • 1.373
  • 107
  • 0

Duga je i skupa, a nekima i poslovni gubitak, bila je procedura priznavanja i upisivanja Ličkoga krumpira, kao autohtone marke posebne kakvoće. Nakon pokusa ustanovljen je sortiment i tehnologija, koja daje proizvod s očekivanom količinom suhe tvari, minerala, vitamina te dobre strukture i posebna okusa, što se u narodu rado uspoređuje s pečenim kestenom.

Sajam Ličkog krumpira

Krumpir je u Lici dokazane izvrsnosti zbog klimatsko ekoloških i geografskih uvjeta, ali marka podrazumijeva striktno držanje utvrđene tehnologije te stalno stručno kontroliranje.

Stjecanje marke veliki je potencijal kojeg će Lika svakako iskoristiti, ali kolidiralo je s par loših godina i općim siromaštvom te se mnogi proizvođači kolebaju upisati na listu proizvođača Ličkoga krumpira.

Lički krumpir

Zamah pokušava dati općina Lovinac koja je pripremila sadnju 50 ha te osnovala gospodarski subjekt Agro-Velebit koji će to raditi. Tako su minulog vikenda organizirali i prvi Sajam Ličkoga krumpira na kojem se zaista moglo svašta probati, a struka je održala Okrugli stol o Ličkome krumpiru. Od krumpira je destilirana i lička votka, a oblizekima su se brinuli djelatnici ugostiteljske škole iz Korenice i s krumpirom vješti domaći ljudi.

Foto: Rajko Polić, Irena Farlan (Novi List)


Tagovi

Lički krumpi Lovinac Autohtoni proizvodi Agro-Velebit


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]